fbpx

Duitsland sleept Nintendo voor de rechter

Nintendo

De Duitse Consumentenbond heeft een klacht ingediend tegen Nintendo voor zijn non-refund beleid in de Nintendo eShop. Zelfs voor pre-orders. De kruistocht tegen Nintendo begon oorspronkelijk in Noorwegen, maar wordt nu verdergezet in Duitsland omdat de Europese tak van de uitgever daar zijn hoofdkantoor heeft.

De Duitse Consumentenbond zet daarmee het werk zijn Noorse zusterorganisatie verder. De instantie pleit dat Nintendo de Europese wet niet naleeft, omdat het geen refunds biedt voor gekochte producten via de Nintendo eShop. Daarnaast is het ook niet mogelijk om pre-orders te annuleren. De rechtszaak begint over een week of vier. Al kan het meer dan een jaar duren voor er een verdict komt. En dat verdict kan gevolgen hebben voor de volledige Europese Unie.


Nintendo verdedigde zichzelf al door zich te beroepen op artikel 16 van de Europese consumentenwet, waarin staat dat ‘het geen annulatie hoeft toe te laten als de consument op voorhand toegestemd heeft tot de verkoop en dat de consument er zich bijgevolg van bewust is dat hij alle rechten op annulatie verliest zodra het contract, in dit geval de aankoop, volledig afgehandeld is’.

De Duitse Consumentenbond gaat daar tegenin met hetzelfde argument als zijn Noorse collega. Volgens de organisatie beweert Nintendo dat alle aankopen finaal zijn. En dat is illegaal volgens de rechten van de consument. De consumentenbond houdt dan ook vol dat een aankoop niet afgesloten is tot een product afgeleverd wordt bij de klant, i.e. de releasedag, waardoor het recht tot annulatie niet verboden mag worden.

De Duitse Consumentenbond heeft een sterke argumentatie, al hangt natuurlijk alles van de interpretatie door de uitvoerende rechtbank af. Benieuwd hoe dit verhaal zal aflopen…

 

Een reactie achterlaten