fbpx

Donkey Kong kampioen beschuldigd van valsspelen

Billy Mitchell, die ooit een monsterscore behaalde in de Nintendo-klassieker Donkey Kong, is niet meer de kampioen van de game, ofwel de ‘King of Kong’. Sterker nog, na een langdurig onderzoek heeft Twin Galaxies besloten om zijn scores te vernietigen. Volgens de organisatie, die een Wall of fame bijhoudt van de hoogste scores in de videogame-industrie, is er bewijs opgedoken dat de man niet eerlijk gespeeld heeft.

Voor de jongere gamers onder ons zegt de naam allicht niet veel, dus gaan we even terug naar het begin. Zo’n 10 jaar geleden verscheen de videogame-documentaire The King of Kong, die Donkey Kong-speler Steve Wiebe volgde in zijn poging om de score van huidig kampioen Billy Mitchell te vermorzelen. Wiebe haalde een score van meer dan een miljoen en leek de nieuwe kampioen te worden. Tot Mitchell videobewijs voorlegde dat hij al eerder een miljoenenscore behaald had.


Al lijkt dat nu volgens Twin Galaxies niet te kloppen. De organisatie heeft de videotape van Mitchell grondig onderzocht en heeft besloten dat de behaalde score in de video enkel mogelijk was via een emulator en dus een eventueel aangepaste game. Om zeker te zijn van het onderzoeksresultaat, werden er ook externe partijen bijgehaald om de speelmethodes van Mitchell te onderzoeken, maar ook die kwamen tot hetzelfde resultaat.

En hoewel het gebruik van een emulator niet per se wil zeggen dat Billy Mitchell vals gespeeld heeft, gaat dat wel in tegen de regels van Twin Galaxies om als kampioen erkend te worden. Die regels stellen namelijk dat de score behaald moet zijn op een officiële Donkey Kong arcadekast, die niet aangepast kan zijn.

Een domper voor Mitchell, want de man wordt nu uit alle lijsten geschrapt en mag in de toekomst niet meer meedingen naar de titel. Al kan Steve Wiebe nu eindelijk zijn titel als rechtmatige King of Kong afhalen.

Een reactie achterlaten