fbpx

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Aaah, de Wii U. Hand omhoog als je er eentje in huis had en deze Tropical Freeze tot op het bot gespeeld hebt. Dat het merendeel van jullie nu met de armen stokstijf naast het lichaam zit, betekent dat 1. Tropical Freeze een ondergewaardeerde topper was die het grote publiek heeft overgeslaan en 2. Nintendo het aan het juiste eind heeft om hem een herkansing te geven op de Switch. Want na vier jaar straalt deze oerklassieker nog steeds topklasse uit.

 

Nostalgie ten top

Aan de oudere lezer: deze Tropical Freeze doet de originele games alle eer aan. De door Rare ontwikkelde trilogie voor de Super Nintendo doet heel wat dertigers mijmeren over betere tijden, en ook de Wii-generatie heeft ongetwijfeld goeie herinneringen aan Donkey Kong Country Returns. Die laatste werd net als Tropical Freeze ontwikkeld door Retro Studios, een ontwikkelaar die zijn naam letterlijk waarmaakt. Toch is het lang niet alleen nostalgie die ons doet uitschreeuwen dat Tropical Freeze een pareltje is.

Want behalve nostalgisch, voelt Tropical Freeze ook – vergeef ons de pun – erg fris aan. De 2D-actiegame kende de afgelopen jaren een heuse revival dankzij indiegames als Shovel Knight, Owl Boy en Shantae: Half-Genie Hero die aantonen dat je in een relatief beperkt concept als een 2D-wereld, toch veel afwisseling en persoonlijkheid kan brengen. Nintendo lijkt nog één van de weinige grote uitgevers te zijn die eigen 2D-producties op de markt brengt. En dat ze die stiel niet verleerd zijn, bewijzen ze met Tropical Freeze.

Jungle ritmes

Over de gameplay kunnen we kort zijn. Donkey Kong, die aap met een stropdas, kan lopen, rollen, springen en met zijn handen op de vloer slaan. Je bestuur alles met de richtingstoetsen en twee actieknoppen, al zal je in sommige situaties ook nog de schouderknoppen nodig hebben. De geniaal ontworpen levels gooien je meteen in het ondiepe water, want binnen de kortste keren wordt van jou verwacht dat je het tempo en de timing van DK’s acties onder de knie hebt. Elk level bevat een heleboel collectables, waaronder muntstukken, extra levens en duivels goed verstopte puzzelstukken. Een echte hardcore gamer beschouwt het spel pas als uitgespeeld, wanneer hij letterlijk elk verzamelobject gevonden heeft. En ondanks de schijnbaar eenvoudige besturing, is dat een stuk uitdagender dan je zou denken.

Gelukkig kan je rekenen op power-ups, waaronder je steeds nuttige sidekicks Diddy, Dixie en Cranky Kong. Deze secundaire personages geven DK niet alleen twee extra levenshartjes, maar ook een speciale vaardigheid zoals tijdelijk zweven in de lucht. Deze Switch-versie laat je ook toe om te spelen als Funky Kong. Dit mag je beschouwen als “easy mode”, want Funky heeft onder meer een double jump, die het spel toch een pak simpeler maakt. Hoe je het ook speelt, dit is opnieuw een topper voor de Switch. Verplicht voer, zelfs al heb je hem grijs gespeeld op de Wii U.

[thb_gap height=”30″]
8.5
  • klassieke gameplay
  • clever level design
  • respectabele moeilijkheidsgraad
  • te weinig nieuws

BESLUIT

Een welgekomen heruitgave van een Wii U-topper. Fans van 2D-actiegames moeten deze in huis halen. Voelt aan als een vergeten klassieker.

Een reactie achterlaten