fbpx

Digitale PS1-games blijken plots ‘vervallen’ op PlayStation-consoles

Chrono Cross

Het lijkt erop dat Sony wat bugs moet helpen uit zijn PlayStation Store. Verschillende PS1-klassiekers zoals Chrono Cross of Final Fantasy IV kunnen niet meer gespeeld worden op PlayStation-consoles. Spelers krijgen de melding dat hun digitale game vervallen is… sinds 1969.

Volgens Kotaku wilden wilden tal van spelers de originele PS1-game nog eens spelen, nu de remake ervan verschenen is. Op PS3 en PS Vita is de digitale klassieker echter niet meer op te starten. Zo kreeg Twitter gebruiker Chirstopher Foose de melding dat zijn aankoop vervallen was op 31 december 1969.


Je zou kunnen denken dat Square Enix de oude klassieker simpelweg geliquideerd heeft ten voordele van de nieuwe release, maar dat klopt niet. Zo lijkt het probleem in Sony’s database te liggen. Niet enkel Chrono Cross heeft er last van, ook Final Fantasy IX, Final Fantasy IV en zelfs Unit 13 op PS Vita kan je niet langer spelen.

Volgens Kotaku zou het euvel te maken hebben met een programmeerfunctie genaamd de Unix Epoch. Die berekent het aantal seconden dat verstreken is sinds 1 januari 1970. Gezien de interne klok van de getroffen games echter plots gereset is naar 31 januari 1969, levert het een foutmelding op waardoor de games onspeelbaar zijn.

Allicht is het probleem gemakkelijk te verhelpen met een patch, al is het niet de eerste keer dat PlayStation-consoles problemen krijgen door tijdssystemen. Zo raakte de PS3 in 2010 ook al in de war door de schrikkeldag, waar de interne klok van de oudste PS3-consoles geen rekening mee hield. Met tal van crashes als resultaat.

Een reactie achterlaten