fbpx

Destruction AllStars biedt evenveel vermaak als destructie

Destruction allstars

Een racegame die je achter het stuur dropt, maar waar geen finish te bespeuren valt? Waar je de competitie total loss moet rammen, maar als dat met jou gebeurt het geen game over betekent? Welkom bij Destruction AllStars, de PS5 exclusive die je (voorlopig nog) helemaal gratis kunt downloaden. Nee, moét downloaden!

Handrembochten en wallruns

Als je al even meegaat als gamer, herken je heel wat andere games in Destruction AllStars. Je hebt echter maar een half uur met het gaspedaal onder de rechtertrekker van de DualSense nodig om te weten dat deze game uit al die ‘inspiraties’ toch vooral zijn eigen mix brouwt. Van Destruction Derby en Twisted Metal tot Rocket League en zelfs Fortnite. Maar goed, we lopen op de zaken vooruit.


Destruction AllStars is een car-combat game. Die dropt je samen met vijftien andere spelers in een arena. Je sprint naar een van de wagens die daar op je wachten, jumpt door het dakraam en schopt vervolgens het gaspedaal half door de vloer. Er zijn verschillende spelmodi maar in grote lijnen scoor je door zoveel mogelijk van de andere spelers tot schroot te rammen. Gebeurt dat met jou – wat overigens onvermijdelijk is – dan betekent dat geen game over. Nee, je wordt uit je wrak geslingerd en kan dan, met wat goed getimede ontwijkende moves, double jumps en wallruns naar een nieuwe wegwerpauto parcouren.

Destruction AllStars review

Breaker gebroken

Die wegwerpwagens moet je nooit echt ver zoeken. Ze staan her en der op platformen boven het asfalt en komen in drie varianten: snel, wendbaar en stevig. Bevalt jouw variant je niet of kan elke tik de laatste zijn, dan kar je tot onder zo’n platform, druk je op de schietstoel en drop je zo in je volgende veredelde botsauto. Intussen vul je met elke ram, dodge en andere stunt je ‘breaker’-balk. Is die vol dan kan je een soort hero-vehikel oproepen, dat uniek is voor jouw personage.

Denk hier aan exemplaren die anderen doormidden snijden, mijnen droppen, tijdelijk onzichtbaar worden, enzovoort. Gaat jouw hero-voertuig eraan, ben je weer aangewezen op die vanilla-wagens… tot het opnieuw breaker-time is. Je personage zelf kan uit zijn of haar wagen ook zo’n tijdelijke hero-status activeren. De ene is al wat praktischer of heftiger dan de andere, maar vooralsnog sluiten de spelmodi nog niet echt aan op een grote impact van voetgangers. Ze zullen veel minder dan die hero-wagens het verschil tussen winst of verlies maken.

destruction allstars review 2

Voor tussendoor/marathonsessies

Die winst en verlies scoor je in vooralsnog vier spelmodi. Twee individuele en twee die je in teamverband speelt. Het spektakelgehalte ligt in elke modus torenhoog. Terwijl je in de hoofdmodus Mayhem simpelweg punten scoort wanneer je zoveel mogelijk tegenstanders schade berokkent en ze het liefst total loss/K.O. rijdt, terwijl Gridfall een soort last man euh driving is waarbij de arena steeds kleiner/gevaarlijker wordt. Voorlopig onze favoriet: Carnado waarbij je punten moet verzamelen en ze verzilveren door in een tornado te rijden.

We zeggen ‘voorlopig’ want de makers beloven ons binnenkort nieuwe content. Daar zitten sommige stukken van achter een betaalmuur, maar dat zijn enkel single player-uitdagingen. Nieuwe mappen, modi, personages, voertuigen en andere multiplayerstuff zal altijd gratis voor alle spelers toegankelijk zijn. Destruction AllStars schiet net sterk genoeg uit de startblokken om te geloven dat die continue stroom nieuw spul de komende maanden, veel spelers regelmatig zal doen terugkeren.

80 2

Nu al claimen

Qua content mag het voor ons nog zeker meer, maar de toekomst belooft beterschap. Tegelijk is dit ook de perfecte game om even tussendoor te spelen – een match duurt zelden langer dan 5 minuten – maar waar je toch langer in blijft hangen dan eerst gepland. Die eenvoudige insteek met de slimme manier om ook te voet de dingen interessant te houden, maakt dat het tempo van start tot, euh, finish, hoog ligt. En eenmaal je door die eerste chaotische uren heen bent, gaat vaardigheid en zelfs tactiek doorwegen.

Met Destruction AllStars hoopt Sony ook mee te profiteren van het free-to-play businessmodel dat van de bedenkers van Fortnite ondertussen miljardairs gemaakt heeft. Al hopen we dat de beloningen voldoende kunnen stimuleren om te blijven levellen. Voorlopig kan je enkel nieuwe kleurenpatronen voor je bolides en characters vrijspelen en op dat vlak moet het zeker meer worden.

Wist je waarschijnlijk al: als PlayStation Plus-abonnee kan je Destruction AllStars nog tot 5 april gratis downloaden en dan heb je ’t voor altijd. Heb je nog geen PS5 maar plan je die wel te hebben? Claim dan die gratis versie nu al op de PlayStation website of via de app. Je zal ons dankbaar zijn.

8.1
  • pick-up & play
  • vette actie van start tot finish
  • leuke DualSense extra's
  • frequente nieuwe content
  • Hero-vaardigheden niet allemaal even geslaagd
  • moet in het begin even door de chaos

BESLUIT

Destruction AllStars is geen revolutionaire game, maar de verschillende onderdelen werken perfect geolied op elkaar in en soms is pretentieloos escapistisch vermaak – of het overhoop rijden van een online vriend - precies wat een mens nodig heeft. De ambitie om de game nog lang, met grote regelmaat en gratis van nieuwe content te voorzien, klinkt meer dan goed.

Een reactie achterlaten