fbpx

Chinese overheid verwijdert game over virusuitbraken van app store

Plague Inc

Toegegeven, normaal zouden we geen aandacht spenderen aan een mobiele game die in een bepaalde regio verboden wordt, maar in het geval van Plague Inc. maken we toch even een uitzondering. Wegens het coronavirus, heeft de Chinese overheid de game offline laten halen wegens illegaal.

Plague Inc. is een strategische game waarin je de uitbraak van een ziekte kan simuleren. Het doel is om de volledige wereldbevolking uit te roeien voordat er een geneesmiddel gecreëerd wordt. En hoewel de game gebaseerd op bestaande kennis van virussen, biedt het spel absoluut geen realistische weergave van hoe een virus zich kan gedragen.


Het nieuws werd bevestigd door de Britse ontwikkelaar Ndemic Creations in een blogpost:

“We hebben net te horen gekregen dat Plague Inc. illegale inhoud bevat volgens de Cyberspace Administratie van China. Daarom werd de game verwijderd van de Chinese app store. Het is niet duidelijk of de verwijdering te maken heeft met de uitbraak van het coronavirus, maar het educatieve aspect van Plague Inc. werd al erkend door organisaties als CDC (Center for Disease Control). Momenteel werken we samen met gezondheidsorganisaties om te zien wat we kunnen doen om het virus te helpen controleren.”

Wel kan het spel duidelijk maken welke factoren een rol spelen bij de verspreiding van een virus. En dat verduidelijken de makers ook:

“Hou er rekening mee dat Plague Inc. een spel is en geen wetenschappelijk model. De huidige uitbraak van het coronavirus is een ernstige situatie die de levens van miljoenen mensen beïnvloedt. We willen erop wijzen dat spelers hun medische informatie altijd verzoeken bij een bevoegde instantie.”

Na de uitbraak van het coronavirus enkele weken geleden, werd het spel massaal gedownload. Allicht omdat mensen het virus via het spel wilden leren begrijpen. Of de Chinese overheid eventuele paniek wil beperken door de game illegaal te maken is niet duidelijk. Al lijkt het in de huidige situatie eerder op censuur dan een kwestie van illegale inhoud.

Een reactie achterlaten