fbpx

Captain Toad: Treasure Tracker

Captain Toad: Treasure Tracker artwork hello

Wie ooit beweerde dat de Wii U geen exclusives had, wordt nogmaals het tegendeel bewezen. Het regent namelijk remakes van Wii U-klassiekers op de Switch. Na Bayonetta en Mario Kart krijgt de puzzelplatformer Captain Toad: Treasure Tracker een heruitgave voor de Switch en 3DS. Gelukkig voorzien van extra toeters en bellen. Is deze schaduwtopper het aanschaffen waard of hebben we alles al een keertje gezien?

Vintage Nintendo

Deze schattenjagende Captain Toad begon ooit als bonusmissie van Super Mario World. De puzzellevels hadden zoveel succes dat Nintendo maar besliste om er een volledige game rond te bouwen. Het concept is vrij simpel: je probeert Toad in de meer dan 70 werelden naar het eindpunt te loodsen van elk kort level door telkens de ster te pakken te krijgen. De catch? Toad is een angsthaas die niet kan springen, dus moet je voortdurend de camera draaien om zo nieuwe wegen bloot te leggen en Toad doorheen de Japanse Hakoniwa-tuindozen te loodsen. Je kan daarbij in elk level ook drie diamanten verzamelen, iets wat net als in de Super Mario-games nodig is om verdere levels te unlocken.

Elk level bulkt van de geslaagde vondsten en knipogen. Alsof Nintendo bij het maken van de levels net genoeg vintage Nintendomagie heeft gestrooid: elk level lijkt perfect vormgegeven en zelden hebben we een woordenloos verhaal met zoveel charme gezien. Bovendien zitten er in de game zoveel bonuslevels, gigantische eindbazen en leuke zijspoortjes, dat de game geen moment verveelt. Op zoek gaan naar Pixel-Toad? Niet minder dan een geniale Nintendo-versie van ‘Waar is Wally?’. De relatief korte levels maken van Captain Toad: Treasure Tracker trouwens de perfecte game for on the go.

Rozengeur en maneschijn

Helaas heeft Captain Toad: Treasure Tracker ook zijn mindere kantjes. Zo speelt de soms tegenwerkende camera je wel eens parten wanneer je probeert te ontsnappen aan een stel agressieve Goomba’s. Ook zijn de toevoegingen in vergelijking met de Wii U-versie erg beperkt. Toegegeven, die nieuwe Super Mario Odyssey-levels zijn leuk en New Donk City verkennen met Toad is top, maar de besturing op 3DS valt wmager uit: een tandwiel manueel opendraaien is misschien leuk voor de kids, maar het is wat weinig voor mama en papa die 40 euro voor de game neertelden. De tagline ‘speel met een vriend’ op de Switch is misschien ook wat overdreven: speler 1 bestuurt dan namelijk Toad, terwijl speler 2 op vijanden kan schieten met knollen. Leuk idee, maar vaak overbodig in het gros van de levels.

Kortom, de basisgame blijft een knap staaltje leveldesign, maar de extra’s vallen mager uit voor wie de game al op de Wii U speelde. Speelde je deze topper nog nooit? Ren dan nu naar de winkel en haal meteen de grafisch superieure Switch-versie in huis.

8.0
  • geniaal leveldesign
  • tonnen Nintendo-charme
  • grafisch superieur op Switch
  • camera werkt niet altijd mee
  • alweer een remake

BESLUIT

Captain Toad: Treasure Tracker is een parel van een game, maar enkel de moeite voor wie de Wii U-versie nooit speelde. De nieuwe extra’s zoals de co-opfeature voor de Switch zijn te flauw om de game een tweede keer te in huis te halen.

Een reactie achterlaten