fbpx

Capcom aangeklaagd voor stelen van foto’s voor Resident Evil 4

Capcom Resi

Het datalek bij Capcom afgelopen november kan de uitgever zuur opbreken. Via het lek kwam aan het licht dat Capcom verschillende afbeeldingen van een professionele fotografe heeft gebruikt voor het visuele design van Resident Evil 4 en Devil May Cry, dit zonder toestemming te vragen aan de maker.

De gebruikte beelden zijn afkomstig van het boek Surfaces van Judy A. Juracek, een visueel naslagwerk uit 1992 die ze maakte voor artiesten, architecten en designers. Het boek bevatte eveneens een cd-rom met alle foto’s in digitale versie.


In de aanklacht klaagt de fotografe het onrechtmatige gebruik aan van zo’n 80 beelden door Capcom. Zo komen verschillende beelden en texturen terug in zowel artwork als in-game omgevingen. Een unieke foto die ze maakte van gebroken glas gebruikte Capcom in het officiële Resident Evil 4-logo

De fotografe heeft een sterke zaak: zo heeft een van de gelekte beelden exact dezelfde bestandsnaam als de foto op de cd-rom die bij haar boek zat. En dat kan doorslaggevend zijn in de rechtszaal.

De fotografe eist een vergoeding van 12 miljoen dollar wegens een inbreuk op haar auteursrechten. Daarnaast wil de fotografe een bijkomende vergoeding van 2.500  tot 25.000 dollar voor elke gebruikte foto.

Capcom kopieerde de foto’s niet schaamteloos, maar gebruikte de beelden als referentie om zo assets te creëren voor zijn games. Iets wat de verdediging van Capcom allicht als belangrijke nuance zal opvoeren. Al spreken de voorbeelden onderaan dit bericht wel boekdelen.

Wat denken jullie ervan?

Capcom zaak 1

Capcom 4Capcom 3Capcom 2

Een reactie achterlaten