fbpx

Brits leger wil gamers militaire drones laten besturen

Tegenwoordig worden drones of onbemande gevechtsvliegtuigen steeds vaker ingezet door het leger om bombardementen uit te voeren in conflictsituaties. De Britse voormalig commandant van luchtoperaties in Syrië, Air Marshall Greg Bagwell, wil daarom testen of 18- en 19-jarige gamers de toestellen kunnen besturen.

Drone-operaties brengen voor de piloten een gigantische psychologische druk met zich mee, waardoor veel operatoren ermee moeten stoppen wegens stress of ziekte. Bagwell is van mening dat de wet inzake luchtaanvallen met drones herzien moet worden, zodat niet alleen getrainde gevechtspiloten ze mogen besturen. Het inzetten van drones in conflictgebieden zal volgens Bagwell alsmaar vaker gebeuren.


Om de extreme stress weg te nemen bij de operatoren van Reaper-drones, wil Bagwell testen of de Britse luchtmacht niet simpelweg 18- en 19-jarige gamers bij hun PlayStation weg kan halen en ze een controller van een Reaper in de handen kan stoppen. Gamers mogen dan nog nooit een vliegtuig bestuurd hebben, maar volgens Bagwell maakt dat niets uit, want ‘zij kunnen dit toestel onder controle krijgen’:

“Om een goede Reaper-piloot te zijn, moet je je bewust zijn van de 3D-omgevingen rondom je, ook al ben je 3500 km van die plaats verwijderd. Je speelt een 3D-schaakspel in je bewustzijn en je weet wat je moet doen om een schaakstuk neer te halen.”

Volgens de commandant zouden gamers over deze eigenschap beschikken. Al klinkt het voor ons toch een beetje ernstiger dan dat. Wanneer je de trekker overhaalt bij een drone, schiet je namelijk niet meer op digitale pixels

Een reactie achterlaten