fbpx

Bravely Default II is een RPG uit de goede oude tijd

Bravely Default 2

Na twee gelauwerde games op de 3DS, maakt de Bravely Default-reeks eindelijk de grote oversteek naar Nintendo’s thuisconsole. En meer goed nieuws: het is meteen ook een gloednieuwe exclusive voor de Switch, na een lange periode van remakes en spin-offs. Want wat ons betreft, kunnen er niet genoeg old school JRPG’s voor de Switch verschijnen.

bravely default review


Er was eens…

Al in één oogopslag kan je zien wat voor type game Bravely Default precies is, en in diezelfde oogopslag zal je wellicht ook kunnen inschatten of dit iets voor jou is. Bravely Default II steekt niet onder stoelen of banken dat het behoort tot het genre van de volbloed JRPG’s, met als voornaamste inspiratiebron de Final Fantasy-klassiekers uit het 8- en 16-bit tijdperk. Geen zorgen indien je de vorige games niet gespeeld hebt, want ondanks die Romeinse II in de titel, betreft het hier een volledig losstaand avontuur dat grotendeels enkel thematische links heeft met de eerdere versies op 3DS.

De adoratie voor het bronmateriaal uit de jaren ’80 en ’90 gaat vrij ver, want Bravely Default blijft hondstrouw aan een gameplayformule die wellicht ouder is dan veel van onze lezers. Te weten: stukje verhaal, monsters verslaan op een uitgestrekte wereldmap, levels stijgen, dungeon, eindbaas, en dit herhalen gedruende zo’n 60-70 uur. Het genre inspireerde videogames in die mate dat elementen zoals skills unlocken, job systems, levels stijgen en grinden ondertussen te vinden zijn van Destiny en Marvel’s Avengers tot Stardew Valley en Cyberpunk 2077.

Om maar te zeggen: de RPG heeft als genre zeker en vast de geschiedenis van onze geliefde hobby beïnvloed, dus af en toe looft het wel eens de moeite om naar een pure versie van het originele concept terug te grijpen. Bravely Default II is dan zowat het meest zuivere dat je vandaag de dag kan kopen, zonder oude consoles of emulators te gaan opduiken. De game presenteert namelijk een eenvoudig, maar goed geschreven, plot en wisselt dat af met een puik battlesysteem. Die twee ingrediënten, gekoppeld aan een relatief memorabele soundtrack en degelijke graphics zorgen ervoor dat we de game bijna blindelings durven aanraden voor fans van het genre.

bravely default 2 review a

Ontplot

De verhaallijn? Je speelt de rol van Seth, die aanspoelt op het strand van een onbekend land. Je blijkt niet alleen over bepaalde buitengewone gaven te vinden, je ontmoet ook al vrij snel enkele andere personages die je vanaf dan zowat de hele game door zullen volgen. De ‘Heroes of Light’ moeten het opnemen tegen een mysterieus kwaad, en o ja er zijn ook kristallen te vinden die elk behoren tot één van de elementen. Wie ook al maar vanop een afstandje een klassieke RPG heeft gezien, kan de rest van de plot zelf invullen, en Bravely Default II wijkt ook zelden echt sterk af van die formule.

Maar veel belangrijker zijn de zaken die deze reeks wél onderscheiden van de rivalen. In dit geval gaat het in eerste instantie om het vechtsysteem, dat handig verpakt zit in de titel van de game. Je kan tijdens combat namelijk de standaardacties uitvoeren zoals aanvallen of magie gebruiken, maar je hebt ook twee unieke opties. De ene heet Default en laat je toe om een defensieve pose aan te nemen, waarna je beloond wordt met één Brave Point.

De andere heeft Brave, en telkens je deze actie gebruikt spendeer je één Brave Point, maar mag je één extra actie ondernemen. Met één Brave Point kan je dus bijvoorbeeld twee keer aanvallen, of een item gebruiken en één spreuk, of twee spreuken afvuren, enzovoort. Vooral in de vele, uitdagende boss fights zal je goed moeten afwegen wanneer je Brave Points wil oppotten, en wanneer je een reeks van bonus Brave-acties op de vijand loslaat. Dit simpele, maar o zo diepe systeem zorgt ervoor dat combat telkens weer blijft boeien.

bravely default 2 switch review

Interim

Bovendien speel je beetje bij beetje nieuwe ‘Jobs’ vrij. Elke Job laat je toe om de vaardigheden en statistieken van je vier personages drastisch te wijzigen. Elk character kan een Main Job hebben, en ook nog eentje in reserve die extra skills oplevert. Zo kan je een zwaar bepantserde Vanguard creëren die ook enkele spreuken van een White Mage ter beschikking heeft. Of een Thief die net zo goed skills van een Bard kan gebruiken. Aangezien Bravely Default II meer dan 20 zulke Jobs bevat, zijn de combinatiemogelijkheden zeer uitgebreid.

De meeste Jobs zal je vinden door stevige bazen te verslaan, maar sommige verdien je op andere manier zoals zijmissies. Om elke Job te vinden je level hoog genoeg te houden voor de pittige boss fights, vraagt de game je wel om regelmatig een grind sessie in te lassen. Het lijkt niet meer van deze tijd, maar jawel: soms zal de game je in die mate moeilijke vijanden voorschotelen, dat je geen andere keuze hebt dan een paar uurtjes niets anders te doen dan vijanden te verslaan voor extra geld en experience.

De grind zal voor heel wat gamers ongetwijfeld een groot minpunt zijn, en ook wij waren er niet dol op. Liever hadden we de game dan wat korter gezien, ofwel zit er niks anders op van de ingebouwde Easy mode te selecteren om op die manier wat tijd te winnen. Anderzijds zal het grinden in combinatie met het Jobssyssteem voor sommigen net exact hetgeen zijn waar ze naar op zoek waren. Dankzij de verdienstelijke soundtrack en mooie leefwereld, zal je je alleszins niet vervelen tijdens deze minder boeiende uurtjes.

Jammer genoeg zie je wel aan alles dat de reeks zijn oorsprong kent in de wereld van handheld consoles. Wat ons betreft komt de game dan ook beter (en zeker grafisch) tot zijn recht als een draagbare RPG, waarbij je af en toe eens een uurtje komt grinden, om daarna op het grote scherm de rest van de verhaallijn te ervaren. Kortom: een knappe RPG die misschien net iets te hevig leunt op concepten uit lang vervlogen tijden.

7.6
  • oerdegelijk plot
  • knap uitgewerkte combat
  • mooie wereld
  • veel grinden verplicht
  • oogt beter op handheld

BESLUIT

Games als Bravely Default II moeten er zijn. Ze leveren een soort gameplay dat nostalgisch aanvoelt en tegelijk een ideale start zijn voor gamers die het RPG-genre willen ontdekken. Aanrader met een aantal kanttekeningen.

Een reactie achterlaten