fbpx

Biomutant levert middelmatig kungfu-avontuur af

Biomutant review

Wollige wezens die de niet zo subtiele kunst van kungfu meester zijn in een postapocalyptische jungle, waarin alles aaneengepraat wordt door een Sir David Attenborough-afkooksel: nee, dit is geen in lsd gedrenkte BBC-natuurdocumentaire, maar de nieuwe actie-rpg Biomutant.

Dat deze openwereldgame barst van de charme durfden we al van bij de aankondiging in 2017 te vermoeden. Maar zoals ook een in een pandakostuumpje gehesen kerkrat op het eerste gezicht charmant lijkt; het blijft wel tyfusverspreidend ongedierte…


Fleurige wereld

Oké, zo hard willen we nu ook weer niet zijn voor deze Biomutant en zijn weelderige zandbak vol antropomorfe creaturen. Het team van ontwikkelaar Experiment 101 bestaat slechts uit een 20-tal man en doet ook veel goed. Al mocht dat ook wel na vijf jaar ontwikkeling. Ze zijn er bijvoorbeeld met verve in geslaagd een prachtig kleurrijke en levendige wereld te creëren met even diepe RPG- en crafting-mechanics als eigenzinnige mutanten. Maar evenzeer struikelt de ontwikkelaar over zijn eigen ambities.

In een verre toekomst waar pollutie de onvermijdelijke bovenhand haalde is er van de homo sapiens geen sprake meer. Dieren kregen menselijke eigenschappen, specialiseerden zich in martial arts (‘Wung-Fu’ geheten) en verdeelden zich in zes distinctieve stammen die bepaald niet op goede voet met elkaar staan. Wanneer de allesvoedende Tree of Life bedreigd wordt, staat er één bepaald knaagdier op om die hele wanorde op te schonen. Dat knaagdier ben jij.

biomutant review 4

Grijze middelmaat

Volgens de RPG-traditie mag jij dat mensbeest – of beestmens, zo je wilt – zelf bricoleren. Fun fact: de fysieke eigenschappen van je krijger wijzigen mee met de door jou geselecteerde vaardigheden. Zo krijgt een intelligente stormram naast een uitgesproken spiermassa ook een groot hoofd mee, of is een lenige lijperd lang en smal van gestalte.

Zodra je de tutorial doorlopen hebt, ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en kom je algauw terecht in een aaneenschakeling van queesten die zelden de grijze middelmaat overtreffen. Dat is dan ook het grote probleem van Biomutant: hoewel de verteller een ‘ongebruikelijk’ verhaal belooft, krijg je vooral een generieke zoektocht dat de verkenning van deze prachtige postapocalyptische wereld in een saaie, eentonige reis verandert die je nimmer bij de keel weet te grijpen.

biomutant review 3

Zinvol?

Net als in Fallout: New Vegas kan je banden smeden dan wel doorhakken met de verscheidene stammen, en een karmasysteem drijft je personage richting licht of duisternis. Maar echt ingrijpende gevolgen voor de plot hebben die keuzes niet. Dat is jammer, want Biomutant zet zich nochtans in de markt als een avontuur met zinvolle dilemma’s.

Keuzes dien je ook te maken bij het upgraden van je (anti)held en op dat vlak is er dan weer wel een bijwijlen overweldigende diepgang te bespeuren. Jezelf een unieke vechtstijl aanmeten is misschien wel het sterkste punt van deze game: van een gewiekste dual-wielding ninja tot een guns blazin’ zwaargewicht met psychische krachten, de combinaties lijken eindeloos.

Dat je van her en der gevonden schroot de meest brute schietijzers ineen kan knutselen, is een coole toevoeging. Maar wat ben je met al die opties als de combat zelf klungeliger aanvoelt dan een nijlpaard op rolschaatsen? Dat laat zich bovenal merken tijdens de ronduit vervelende baasgevechten.

Biomutant is geen gedrocht, maar we voelden zelden motivatie om ieder hoekje van deze prachtig vormgegeven wereld te verkennen. Een gebrek aan narratieve inhoud en een veelvoud aan eentonige fetch quests lieten ons vooral met een knagende honger achter. Jammer, want na zo’n lange ontwikkelingstijd hadden we zeker meer verwacht.

6.2
  • levendige wereld
  • diepe rpg-mechanics
  • knullige combat
  • glansloos karmasysteem
  • eentonig op alle fronten

BESLUIT

Biomutant ziet er goed uit en barst van het potentieel, maar gaat alsnog op zijn bek. Deze actie-RPG mist karakter, opwinding en de nodige afwisseling. Iets wat een extra jaartje ontwikkeling absoluut niet kan rechtzetten.

Een reactie achterlaten