fbpx

‘Bijna 90% van klassieke games niet meer beschikbaar’

Game Boy

We moeten meer inspanningen doen voor het behoud van videogames. Dat blijkt uit een nieuwe studie door de Video Game History Foundation en het Software Preservation Network. Uit het onderzoek bleek dat maar liefst 87% van alle oude games ooit verschenen in de V.S. vandaag niet meer verkrijgbaar is.

De overige 13% is daarentegen gemakkelijk te verkrijgen. Zij het door een nieuwe release op moderne platformen of via een officiële emulator. Helaas is het gros van oude games niet meer verkrijgbaar op een eenvoudige en legale manier.


De studie werd uitgevoerd om aan te tonen dat er een groot deel videogamegeschiedenis op het punt staat verloren te gaan. De Video Game History Foundation ijvert daarom dat bibliotheken en archieven meer inspanningen moeten leveren voor het behoud van videogames, zoals ze dat doen voor boeken en films.

In totaal deed de studie onderzoek naar meer dan 4.000 titels die verschenen voor 2010, waaronder elke Game Boy game verschenen in de VS. Belangrijke cijfers: ongeveer 14% van alle Amerikaanse films (verschenen tussen 1912 en 1929) zijn nog steeds beschikbaar, in vergelijking met slechts 13% van alle games (verschenen tussen 1980 en 2010).

Door de sluiting van de Nintendo 3DS en Wii U eShops in maart is meer dan de helft van alle Game Boy titels die toen verkrijgbaar waren, niet meer toegankelijk. Waardoor er slechts een 5,97% van alle Game Boy games het heeft overleefd.

De Video Game History Foundation waarschuwt dan ook voor de digitalisering van zowel de distributie als de toegang tot videogames (via de cloud). Volgens de organisatie wordt het behoud van videogames er niet beter op door dergelijke platformen, mede door de ‘vergankelijke’ aard van digitale winkels en services.

De Foundation haalt Google Stadia aan als voorbeeld. Door de teloorgang van het platform, gingen drie exclusives helemaal verloren. Tenzij de ontwikkelaars in de toekomst nog actie ondernemen om de games naar andere platformen te brengen.

De Video Game History Foundation roept daarom op om een infrastructuur in te richten die voorziet in het behoud van videogames, zodat iedereen toegang heeft tot de rijke geschiedenis. Zo kan er een officieel platform met ROM’s worden opgericht die voor iedereen toegankelijk is.

Een reactie achterlaten