Baldur’s Gate 3 regisseur haalt uit naar ‘hebzucht van uitgevers’
Stijn Poelmans |
22 maart 2024
Swen Vincke, de CEO van Larian Studios en regisseur van Baldur’s Gate 3, heeft scherp uitgehaald naar de huidige staat van de gamesector tijdens de Game Developers Choice Awards. De man wees ‘de hebzucht van bedrijven’ aan voor het grote aantal recente ontslagen in de game-industrie.
Vincke zag de kans om het probleem aan te kaarten toen hij de award van Best Narrative voor Baldur’s Gate 3 accepteerde tijdens de Game Developers Choice Awards. Nochtans begon de Larian CEO zijn speech vrij ingetogen. Zo haalde hij aan dat veel van de voorgaande speeches dezelfde onderwerpen behandelden. Vincke wilde immers een pleidooi voeren tegen oorlog. Al nam zijn toespraak een wending toen hij vermeldde ‘dat we de hebzucht moeten stoppen die de gamesector al een tijdje om zeep helpt’.
Daar ging hij veel dieper op in. Zo vertelde Vincke dat de collectieve hebzucht al een constante is in de gamesector zolang hij zich kan herinneren. En dat dezelfde patronen steeds terugkomen. Hij gaf aan dat de ontwikkeling van games ‘een permanente strijd is met uitgevers. Ook worden er altijd dezelfde fouten gemaakt. Het gaat altijd om kwartaalwinsten: cijfers zijn het enige dat telt’.
Opvallend genoeg verwees hij ook naar de vicieuze cirkel waar veel bedrijven gevangen in zijn. Eenmaal een game de deur uit is, volgt een ontslagronde. Tot uitgevers en ontwikkelaars beseffen dat ze voor hun volgende project opnieuw medewerkers nodig hebben. Als gevolg gaan ze vacatures openzetten, waardoor de cyclus opnieuw start. En dat blijft zich herhalen.
Nochtans vindt Vincke dat het ook anders kan. Zo maakte hij duidelijk dat medewerkers niet altijd moeten afvloeien, om te besparen op lonen tussen projecten. Volgens hem ‘kunnen bedrijven ook reserves opbouwen, die ze ongetwijfeld nodig hebben voor hun volgende game’. De man roept op om zorg te dragen voor het personeel. Op die manier blijft de opgebouwde kennis ook binnen het bedrijf en kan je de eerder vermelde cyclus toch eens vermijden. Want, zo besluit hij: ‘ik word daar echt boos van’.
Toegegeven, Vincke haalt interessante punten aan. Of de sector daar gehoor aan zal geven? Dat valt natuurlijk nog te zien…