fbpx

Apple weigert Fortnite terug in de App store te zetten

Apple Epic

Wie had gehoopt om binnenkort terug Fortnite te spelen op zijn iPhone, moeten we teleurstellen. Apple heeft te kennen gegeven dat het de battle royale game niet in de App Store zal zetten zolang de rechtszaak tussen het bedrijf en Epic Games aan de gang is. En dat kan nog een heel eind duren.

Zoals bekend ging het juridische conflict tussen Apple en Epic Games van start toen Epic het monopolie van Apple op iOS-platformen probeerde te omzeilen. Dat deed de ontwikkelaar door een externe link aan te bieden waar spelers in-game valuta konden kopen. Op die manier kon de studio het winstaandeel voor de platformhouder uit zijn vraagprijs schrappen, wat resulteerde in goedkopere V-dollars voor spelers.


Van de 10 aanklachten die Epic voorlegde aan het gerecht, oordeelde de rechter maar liefst 9 keer in het voordeel van Apple. Vanzelfsprekend heeft Epic Games bekendgemaakt dat het in beroep gaat.

Het enige vonnis waarin Epic Games gelijk kreeg, is dat Apple – in apps van third-party ontwikkelaars – geen links naar externe betalingsopties meer mag verbieden. En daarmee dus eigenlijk zijn winstaandeel moet opgeven.

Mocht Apple daarmee akkoord gaan, dan wil Tim Sweeney, CEO van Epic Games, Fortnite graag terug aanbieden via de App Store. Sweeney gaf immers al te kennen dat hij een brief had geschreven aan Apple om te vragen om het ontwikkelaarsaccount van Epic Games opnieuw te activeren. In ruil daarvoor zou Epic Games zich aan alle opgelegde regels van Apple houden.

De repliek van Apple was niet mals. Zo weigerde Apple volgens Sweeney het ontwikkelaarsaccount van Epic opnieuw te activeren zolang het finale oordeel in de rechtszaak niet uitgesproken is. En gezien Epic in beroep gaat, kan dat nog wel een tijdje duren. Je kan de tweets van Sweeney hieronder lezen. Check zeker de volledige tweet-ketting.

Een reactie achterlaten