fbpx

Apple moet third-party app verkopers binnenkort toestaan

Fortnite

Door een nieuwe Europese wetgeving wordt Apple binnenkort misschien gedwongen om het downloaden van apps, ook buiten hun eigen app store toe te laten. Daardoor zouden verbannen titels zoals Epic Games’ Fortnite, opnieuw verkrijgbaar zijn op het platform.

De nieuwe wetgeving is onderdeel van de Europese Digital Markets Act (DMA). Concreet stelt de wet dat een gebruiker de vrijheid moet hebben om een digitaal toestel – in dit geval een smartphone – te gebruiken hoe hij/zij dat wil. Gebruikers moeten dus alternatieve bronnen of platformen voor apps kunnen raadplegen.


De nieuwe wet zou Apple verplichten om andere app stores toe te laten op hun toestellen. In theorie zou bijvoorbeeld de Play Store ook op Apple toestellen beschikbaar gesteld kunnen worden. Of kan een ontwikkelaar zoals Epic Games via zijn eigen app store Fortnite gaan aanbieden op iPhone.

Hoewel de wet nog gestemd moet worden, is er eensgezindheid over in het Europees Parlement. Indien goedgekeurd zou de wet al vanaf oktober van kracht kunnen gaan. Tot grote tegenzin van Apple. Volgens Apple komt de cyberveiligheid van haar systemen sterk in het gedrang als third-party app stores toegang krijgen tot het systeem.

Een reactie achterlaten