fbpx

Activision in nauwe schoentjes wegens discriminatie vrouwelijke werknemers

Activision

Activision Blizzard werd onlangs aangeklaagd wegens discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer. De uitgever reageerde daarop teleurgesteld en stelde dat de argumenten in de officiële aanklacht overdreven en onjuist waren. Als gevolg hebben al meer dan 1000 werknemers van het bedrijf een open klachtenbrief ondertekend waarin staat dat ze niet ‘de mond gesnoerd zullen worden’.

Seksuele intimidatie

Het begon allemaal toen de Staat van California Activision Blizzard voor de rechter sleepte na een twee jaar durend onderzoek van het California Department of Fair Employment and Housing (DFEH). Het overheidsorgaan beschuldigde de uitgever van discriminatie van vrouwelijke werknemers. Zo zouden vrouwen in dienst bij het bedrijf minder loon krijgen dan hun mannelijke collega’s. Daarnaast zouden vrouwen gepest en zelfs seksueel geïntimideerd worden op de werkvloer.


Blijkbaar ging het zelfs zo ver dat een vrouwelijke werknemer zichzelf van het leven beroofde na seksuele intimidatie tijdens een zakenreis met haar leidinggevende. Eerder waren al intieme beelden van de dame verspreid tijdens een bedrijfsfeestje.

Machocultuur

Volgens de aanklacht heerst er bij Activision Blizzard dan ook een enorme machocultuur, waarbij mannelijke medewerkers hun verantwoordelijkheden doorschuiven naar hun vrouwelijke collega’s. Daarnaast wordt er neerbuigend gepraat over vrouwen en zouden er zelf mopjes gemaakt worden over verkrachting. Ook krijgen mannen veel sneller promotie dan vrouwen, hoewel de vrouwelijke medewerkers soms beter hun werk doen.

In de aanklacht stelt het DFEH dat er onvoldoende maatregelen genomen werden door de directie om de toxische sfeer tegen te gaan. De openbare aanklager eist betere bescherming voor vrouwelijke medewerkers en vergoedingen voor alle werknemers, voor wie Activision Blizzard tekort schoot.

Activision wuift beschuldigingen weg

Iets waar Activision Blizzard duidelijk niet mee akkoord gaat. Zo laat het bedrijf weten dat het streeft naar diversiteit. Daarnaast wil het bedrijf een werksfeer aanbieden, waarin iedereen zich thuis voelt. De uitgever gaat er dan ook prat op dat er geen plaats is voor seksuele intimidatie en pesterijen op de werkvloer.

Volgens Activision Blizzard is het beeld, dat het DFEH neerzet van de uitgever, niet correct. Zo zou de aanklacht valse en verdraaide feiten bevatten. Actvision laat dan ook weten dat het bedrijf, zoals beschreven door het DFEH, niet het Activision van vandaag is.

Werknemers zijn woedend

De reactie van het management schoot bij veel werknemers duidelijk in het verkeerde keelgat. Een open brief aan de directie van het bedrijf is door meer dan 1000 huidige en voormalige werknemers ondertekend. Die brief is niet mals voor het management. Zo argumenteert het document dat de waarden van de werknemers niet overeenstemmen met de woorden en daden van het management. Je kan het document lezen via Bloomberg.

Het is geen verrassing dat de situatie onmiddellijke gevolgen heeft voor Activision als game studio. Zo ligt de ontwikkeling van World of Warcraft momenteel zo goed als stil. Dat schrijft Warcraft senior system designer Jeff Hamilton op Twitter.

Ongetwijfeld hebben we het laatste nog niet gehoord van deze situatie.

Een reactie achterlaten