fbpx

Activision beschuldigd van plagiaat vanwege Call of Duty personage

Call of duty mara

Uitgever Activision is voor de rechter gedaagd omwille van een personage uit Call of Duty: Modern Warfare. De uitgever zou operator Mara uit de multiplayer gewoon gejat hebben van fotograaf en schrijver Clayton Haugen. Zo is de operator volgens de aanklager doelbewust gemodelleerd naar een personage dat hij bedacht voor een kortverhaal met als titel November Renaissance.

Om zijn aanklacht te begrijpen, is wel enige randinformatie nodig. Om een tastbaar idee te hebben van hoofdpersonage Cade Janus, huurde Haugen in 2017 Alex Zedra in voor een fotoshoot. Het model kennen we op YouTube vooral omwille van haar interesse in wapens. Volgens de schrijver belichaamde Alex Zedra zijn fictieve heldin perfect. Waarna Haugen de beelden van de fotoshoot op zijn website en op Instagram publiceerde.


Na de release van Call of Duty: Modern Warfare in 2019 merkte hij dat operator Mara wel erg hard leek op zijn gepubliceerd materiaal. Waarna hij meteen een klacht indiende bij het gerecht van Texas. In zijn aanklacht beweert Haugen dat Mara overduidelijk geïnspireerd is op zijn Cade Janus. De man voegt daaraan toe dat Infinity Ward hetzelfde model inhuurde om de gelijkenis zo treffend mogelijk te maken.

Sterker nog, volgens Haugen gebruikte de studio tijdens de ontwikkeling zelfs foto’s van Cade Janus bij briefings. Ze huurden ook dezelfde make-upartiest in die zijn shoots verzorgt. In de officiële aanklacht is dan ook het volgende te lezen:

“They instructed the makeup professional to prepare the talent exactly as she had done for Haugen’s Cade Janus Photographs. They instructed her to style the talent’s hair exactly as she had done for Haugen’s Cade Janus Photographs, even using the same hair piece extension.”

Of de rechter in het voordeel van Haugen oordeelt, zal tijd uitwijzen. Maar als dat gebeurt, kan dat gevolgen hebben voor Activision. Operator Mara maakte namelijk deel uit van de eerste battle pass, die spelers konden aanschaffen. Gelukkig zijn de zakken van de uitgever diep genoeg om indien schuldig bevonden, de auteur te compenseren voor het plagiaat.

Hieronder enkele vergelijkende foto’s uit de officiële aanklacht en gepubliceerde Insta pics. Oordeel vooral zelf hoe treffend de gelijkenis is.

Schermafbeelding 2021 02 08 om 01.18.37

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Clayton Haugen (@claytonhaugen)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Clayton Haugen (@claytonhaugen)

Een reactie achterlaten