fbpx

7 redenen waarom Assassin’s Creed Odyssey badass wordt

Odyssey

Ubisoft nodigde ons uit in Parijs om Assassin’s Creed Odyssey op de pijnbank te leggen. Een dag lang hebben we Griekse soldaten aan ons zwaard geregen, galeien naar de haaienkelder gestuurd, slagaders van voorname leiders doorprikt en met lokale schoonheden in de koffer gedoken. Spoiler: Odyssey wordt een bommetje en daar hebben we zo onze redenen voor. Zeven om precies te zijn.

1. Geschiedenis en mythologie zijn perfect verweven

OdysseyToegegeven, Assassin’s Creed is altijd doorspekt geweest met mythologische elementen, maar voor Odyssey heeft Ubisoft de mosterd gehaald bij de naslagwerken van de Griekse dichter Homeros: de Illias en de Odyssee. Nog meer dan in Origins is de wereld in ban van Goden, helden en mythische wezens en dat voel je. Dat we het aan de stok krijgen met Medusa was al bekend, maar we mogen nog meer mythische monsters en artefacten najagen. Zo moeten we op zoek naar de sluier van Penelope, vrouw van de sluwe Odysseus. Ook het orakel van Delphi maakt zijn opwachting. Wie weet vinden we zelfs het zwaard van Theseus, die de verschrikkelijke Minotaurus doodde?


2. Jouw keuze, jouw verhaal

OdysseyOrigins was een gigantische ommezwaai voor Assassin’s Creed. In Odyssey komt het RPG-karakter nog sterker naar boven door keuzevrijheid. Op het eiland Kephallonia hebben lokale priesters een dorp in de as gelegd, omdat ze geloven dat er een ziekte huist. Wanneer ze de laatste inwoners willen executeren, kruisen wij hun pad. We jagen de corrupte godsdienaars over de kling en laten de familie gaan. Iedereen blij, tot we een uur of drie later een bericht krijgen dat Kephallonia getroffen is door een dodelijke plaag… Niet onze beste beslissing dus, al zet het wel de dynamiek van de wereld in de kijker. En dat komt de herspeelbaarheid van Odyssey ten goede.

3.  Grieken zijn niet vies van een onenightstand

OdysseyYup, tijdens onze playthrough zijn wij erin geslaagd in bed te duiken met een Griekse schone. Al heeft dat nachtje met Odessa ons wel een paar blauwe plekken en zorgvuldig gekozen complimentjes gekost. Zo hebben we de dame eerst moeten redden uit een bandietenkamp, om daarna de tanden van haar koppige aanbidders uit hun bek te meppen. Voor bewezen diensten en wat extra vleierij, wordt onze Alexios beloond met stomende sexy time. Kleine teleurstelling: wij krijgen alleen een laadscherm te zien. Niet dat we een Mass Effect cutscene verwachten, maar het had toch iets dieper uitgewerkt mogen zijn. Nu goed, onze Alexios is zijn maagdelijkheid kwijt. Dat is het belangrijkste.

4. Verdeel en heers

OdysseyDe oorlogsstrategieën van Romeinse keizer Julius Caesar bewijzen nogmaals hun nut. Griekenland is verscheurd door oorlog. Alle 27 regio’s in Odyssey worden betwist door zowel het Spartaanse als Atheense leger. Jij kan de greep van de stadstaten op een streek verzwakken door generaals om te leggen, oorlogsplannen op te fikken of militaire kampen uit te moorden. Soldaten verliezen daardoor het vertrouwen in de campagne en zullen hun taak verwaarlozen. De perfecte gelegenheid om de lokale veldheer om zeep te helpen. Slaag je daarin, dan worden de laatste vijandelijke troepen opgekuist in een Conquest-battle of gigantische veldslag.

5. Vecht als een Spartaanse krijger

OdysseyAls huurling hebben Alexios en Kassandra heel wat kaas gegeten van de Spartaanse krijgskunst. De combat is fantastisch, maar het vechtersbloed van de protagonisten betekent dat ze een stuk minder subtiel zijn. En dat weerspiegelt zich in de stealth gameplay. Is een personage hoger in level dan jij, dan kan je enkel een stealth attack uitvoeren. En die overleeft je doelwit altijd, met een nakende confrontatie tot gevolg. De almachtige stealth-kill, waarmee je eender welk personage kan vellen, is geschrapt omdat Ubisoft vindt dat het geen exploit mag zijn. Als een ware Spartaan zal je je tegenstander meer dan eens afmaken in een duel. Geen reden tot paniek, want de Spartan Kick blijft zelfs na talloze keren supercool.

6. Ga de strijd aan met premiejagers

OdysseySchop je te veel keet in het Oude Griekenland? Dan krijg je het aan de stok met andere huurlingen. Het Mercenaries-systeem van Odyssey teert verder op de beresterke Philakitai uit Origins en genereert een oneindige voorraad aan uitdagende tegenstanders met unieke vaardigheden en looks. Word je gespot tijdens een criminele activiteit, dan kunnen Griekse burgers de Mercenaries inhuren om je een pak rammel te geven. Hoe hoger je premie, hoe meer premiejagers op je gaan jagen. Het levert pittige confrontaties op, want de Mercenaries gaan actief naar jou op zoek, in tegenstelling tot de Pilakitai in Origins. Gelukkig kan je je premie altijd afbetalen zoals in Red Dead Redemption. Al moet je daarvoor diep in de buidel tasten.

7. Pimp je schip voor epische zeeslagen

OdysseyHet belangrijkste wapen in Odyssey is en blijft je galei. Met je trouwe roeiboot verken je de Griekse eilanden. Nog meer dan in Black Flag, kan je je schip customizen naar believen. Zo kan je vuurkorven installeren op het dek, om pijlen en speren meer trefkracht te geven. Daarnaast kan je de stormram en romp van extra pantser – en een persoonlijk kleurtje – voorzien. Het is zelf mogelijk om personages als scheepskapitein in te huren. Zo hebben wij onze Griekse vriendin Odessa meegevraagd op avontuur, voor wat extra sexy time op zee. Eenmaal je schip in orde is, kan de piraterij beginnen. En geloof ons, zeeslagen zijn nog beter dan in Black Flag. Want niets zo cool als een vijandelijk schip los in twee rammen.

Dat Assassin’s Creed Odyssey opnieuw boordevol avontuur en vette actie zit, staat buiten kijf. De game combineert klassieke Assassin-gameplay met de populaire naval combat uit Black Flag en biedt op die manier een perfecte balans tussen alles wat de reeks groot gemaakt heeft.

Een reactie achterlaten