fbpx

Have a Nice Death is allesbehalve een doodse bedoening

have a nice death
Getest op: PC
Ook beschikbaar op: PS4/PS5/Xbox One/Xbox Series/Switch
De Dood kan het niet makkelijk hebben: de wereld overleefde maar nauwelijks covid, of het lijkt alsof er zowat overal oorlog is uitgebroken. Daarnaast zijn tornado’s, neerstortende vliegtuigen of natuurrampen dagelijkse kost. Logisch dat Magere Hein met een burn-out kampt in deze wel erg satirische roguelite.

Een schone dood

Have a Nice Death valt binnen het genre waar grootheden zoals Hades en Dead Cells resideren. Have a Nice Death is enorm vergelijkbaar met die laatstgenoemde. Met dit verschil: de prachtige handgetekende cartoonpersonages en -animaties. Jij speelt een best cute versie van Magere Hein die als ceo van Death Inc. moet opboksen tegen de van het kantoorleven. Denk The Office, maar dan doodser.

Terwijl je je door de verschillende departementen van je bedrijf slaat en hakt, krijg je het ene kantoor-cliché na het andere voor je zeis. Zo moet je je een weg banen door een letterlijk adembenemende toxisch afdeling en eentje dat bol staat van de ziektes en ziekteverzuim. Echte horror voor een baas.


have a nice death review 1

Thanagers

Maar laat je niet misleiden door de mooie handgetekende omgevingen en vijanden: deze roguelite is net zoals zijn voorbeeld Dead Cells bikkelhard. Verdieping na verdieping van het Death Inc.-kantoor wordt random voor jou gegenereerd met dode zielen die je naar het leven staan. Waar de gewone floors best te tackelen zijn, zullen de confrontaties met de departementshoofden (de Sorrows), of met de Thanagers (de minibosses) je absoluut bijblijven.

Elk van hen heeft verschillende aanvalspatronen die je best memoriseert, al veranderen ze na een tijdje van strategie. Tegelijk ben jij best fragiel: na 2 of 3 geïncasseerde hits word je onverbiddelijk naar je kantoor teruggestuurd. Wij hebben de dood meer dan eens vervloekt tijdens het reviewen.

Gelukkig kan je dan de verkregen currency omzetten in nieuwe wapens, spells of items. En sommige skills en wapens blijven gelukkig ontgrendeld bij een nieuwe speelbeurt. De onderscheidende reden waarom dit een roguelite en niet roguelike is. 

have a nice death rview 2

Uitgehongerde koeien

De combat is best goed uitgewerkt en geeft je een frenzy-meter: hoe efficiënter je vijanden in stukken hakt, hoe groter de kans om vette finishers uit te voeren. Bovendien serveert Have a Nice Death een veelheid aan coole wapens (de dubbele zeis is onze favoriet), geschifte aanvallen en grappige doodsspreuken die je best voor de baasgevechten bewaart. Zoals die ene waarmee je een kudde uitgehongerde koeien oproept.

Net als bij andere roguelites is blijven oefenen en proberen hier de boodschap. Enkel zo word je run na run beter en meer ben je meer gewapend voor de harde encounters die vaak frustrerend moeilijk zijn.

Het contrast in moeilijkheid tussen bossfights en de gewone levels is vaak zo groot dat de gewone levels na een tijdje te gemakkelijk en eentonig gaan voelen. Superieure soortgenoten zoals Dead Cells steken nu eenmaal meer variatie in hun proceduraal gegeneerde levels.

Have a Nice Death is een vermakelijke en pikdonkere roguelite, maar slaagt er nergens in om zijn bronmateriaal te overtreffen. Gelukkig houden de humor en sfeer je toch aan het spelen. Bovendien de ideale game voor je Steam Deck (werkt perfect) of Switch.

8.0
Have a Nice Death
  • handgetekende animaties
  • lekkere hack ’n slash
  • frenzy finishers
  • satire zoals The Office
  • keiharde bosses
  • te veel opvallende herhaling

BESLUIT

Leuke roguelite platformer zoals zijn grote voorbeeld Dead Cells, met steengoede combat en heerlijke handgetekende visuals. The Office-achtige satire verzacht de vaak frustrerend moeilijke baasgevechten.

Een reactie achterlaten