REVIEW DOOM: The Dark Ages – Rauw, ruw en bijna raak

Screenshot

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: Xbox Series/PC

Witte rook? Als het aan id Software ligt, zijn het eerder zwartgloeiende dampen van verbrand demonenvlees. Want er is maar één kerel die Satan kan doen zweten: de Doom Slayer. En voor de gelegenheid heeft hij niet alleen een strijdvlegel, maar ook een handvol nieuwigheden meegebracht.


Duivels oorkussen

Je kan de Texanen van id Software onmogelijk van luiheid betichten. Eerst hun 30 jaar oude knalklassieker succesvol rebooten met DOOM (2016), dan de formule verder verfijnen met opvolger DOOM: Eternal (2020) om zomaar te beslissen het roer drastisch om te gooien met deze middeleeuwse prequel.

Ze konden ook gewoon een bigger & better versie van DOOM Eternal gemaakt hebben om deze reboottrilogie af te sluiten, maar ze beslisten anders. The Dark Ages pakt het op gameplayvlak compleet anders aan en voelt daarom aanvankelijk als een buitenbeentje van de serie.

Zo duwen ze je plots een schild in de knuisten, zetten je op de rug van een cyberdraak om je vervolgens in de cockpit van een mech te proppen. Waarna je hellereuzen tot moes mag meppen. Kortom, de makers proberen veel nieuwe dingen en daar komt deze Doom Slayer ondanks harnas en maliënkolder niet helemaal ongeschonden uit.

Screenshot

Flinterdun verhaal

De eerste grote vernieuwing – die al doorsijpelde in de laatste DLC van DOOM Eternal – komt in de vorm van verhaal. Jawel, voor het eerst krijgt de shooter zowaar een plot en volwaardige cutscenes. Al moeten we meteen meegeven: los van de coole sfeer, übercoole slechterik en uitmuntende beeldregie, is dat verhaal flinterdun.

Zo beleef je het origineverhaal van de groene hellestrijder: je start als gebrainwasht superwapen dat ingezet wordt wanneer duivelprins Ahzrak voor de stadspoorten staat. Hij is op zoek naar een eeuwenoud relikwie en bereid om alles en iedereen af te slachten. Buiten de van bontmantel voorziene Doom Slayer gerekend natuurlijk. Die tijdens zijn niet-aflatende strijd met het hellegespuis plots ook nog eens zijn eigen slavenhouders in het vizier krijgt.

Wat volgt is een slachtfestijn waarbij het verhaal niet meer is dan een flauw bindmiddel om hem naar allerlei exotische dimensies te sturen. EN dat levert donkere scifi fantasy op dat soms in een wat awkward middeleeuwse laars wordt gewrongen. Wie is die Koning Novik eigenlijk? Waarom duiken overal scifi-voetsoldaten op en waarom zwemmen we plots in een op Lovecraft geïnspireerde aliendimensie? Dat het verhaal na een dikke 23 uur campaign ons nog steeds gestolen kan worden, zegt alles.

Maar goed, DOOM speel je nu eenmaal niet voor het aangrijpende verhaal. Wel om demonische lelijkaards aan gort te knallen en zo’n spuuglelijke Cacademon zijn eigen oog te voeren. Al is er ook op dat vlak heel wat veranderd.

DOOM the dark ages review 0

Shoot’em up injectie

The Dark Ages gooit de gameplayloop van zijn voorgangers overboord en dient een stevige shoot’em up-injectie toe. De centrale pijler in die nieuwe aanpak is je Blade Shield. Daarmee kan je vijanden doormidden werpen of razendsnel naar een vijand dashen. Maar je moet er vooral aanvallen en projectielen mee pareren. Elke groene aanval of projectiel, kan je blocken of terug naar afzender sturen, waarna je tegenstander even sterretjes ziet en je los kan gaan met je guns of slagwapens.

Het is een totaal andere gameplay aanpak dan we van DOOM Eternal gewoon zijn. Heb je die gespeeld? Dan zullen de eerste vijf chapters (er zijn er 22 in totaal) wellicht te gemakkelijk en arcadey aanvoelen. Het terugkaatsen van projectielen doet veel meer schade dan eender welke type munitie, waardoor je al parerend vlotjes de battles wint. Extra tactische dimensie? My ass! Maar houd vol, het wordt beter.

Ons advies voor de shooterveteranen: zet de moeilijkheidsgraad de eerste vijf uurtjes (elk chapter duurt ongeveer een uurtje) een trapje hoger of verklein de parry window van je schild. Op die manier wordt het wat uitdagender. Al moeten we de makers ook kudos geven: nooit eerder zagen we zoveel customizingopties en modifiers om de gameplay compleet te tweaken.

DOOM the dark ages review 1

Deze Slayer shinet

Het is in het begin wennen, die shoot’em up mechanics, maar DOOM: The Dark Ages gaat echt shinen wanneer je in een groot gebied wordt gedropt waar je zelf je weg moet zoeken. Die nieuwe semi-openwereldlevels barsten van de vijanden, geven je alle vrijheid om zelf je aanpak (lees: slachtvolgorde) te bepalen en te upgraden.

Die levels zijn uitgestrekt groot waarbij je van het ene kolossale slagveld in het andere struikelt, en tussendoor op zoek kan naar verborgen ruimtes en objecten. Oké, het puzzel- en platformgehalte (dat opnieuw gebaseerd is op je schild) is hier erg light in vergelijking met DOOM: Eternal, maar het zet aan om alle hoekjes van die grote speelgebieden uit te kammen. Op zoek naar goud en andere resources om je wapentuig te upgraden.

DOOM the dark ages review 2

En dan klikt het

En wanneer je op zo’n slagveld vanuit alle windrichtingen belaagd wordt, dan klikt de nieuwe gameplaystijl plots. Omringd door een legertje demonen moet jij de chaos en waaier aan vijandtypes de baas kunnen. En haast reflexmatig een tactiek uitdenken.

Blijven bewegen, de gepantserde kolos met je raketwerper bestoken en ondertussen je schild werpen naar die cyberspin zodat die stopt met schieten. Projectielen terug meppen, die dikzak volpompen met explosieve spijkers om hem erna met een tik van je schild te doen openspatten. Op die momenten is DOOM zijn oude zelve: een badass adrenalinerit.

Dat de wereld van The Dark Ages druipt van de sfeer, helpt ook. Grote gotische settings worden afgewisseld met apocalyptische arena’s waar mechs, monsters of andere kolossale objecten in het decor bewegen. Het leveldesign is groots en weergaloos. De game gooit je bovendien voortdurend nieuwe en coole monsterdesigns voor de voeten waardoor de 25-uur durende rit er een is zonder stoffige momenten.

DOOM the dark ages review 4

Bruut middeleeuws marteltuig

Na de wat wankele start, komt deze The Dark Ages op dreef en ontdek je dat er nog veel van het oerdegelijke DOOM-DNA in dit middeleeuwse experiment zit. En de shield gameplay mag voor ons part blijven. Zeker wanneer de makers in de tweede helft van je game, je extra schildpowers geven die letterlijk voor extra vonken en vuur zorgen op het reeds van vijanden en visuele effecten overbevolkte slagveld.

Op technisch vlak weten de techneuten van id Software wat ze doen: geen moment gaat de framerate aan het stotteren. En zoals vanouds blijft ook het arsenaal aan creatieve moordwapens, de sterkhouder van id Software. Per wapentype krijg je nu twee varianten waartussen je met vierkantje meteen kan wisselen. Het verschil tussen de wapens is nu meer uitgesproken, net zoals de upgrades.

The Dark Ages focust ook meer op mêléecombat dankzij de toevoeging van een ijzeren handschoen, strijdvlegel of slome maar vernietigende knots. En ook al hebben de makers het aantal ultragewelddadige finishers (glory kills) lichtjes afgeslankt vanwege het hoge speeltempo, de slagwapens zorgen voor voldoende expliciet geweld waarbij de stukken vlees letterlijk van de beenderen geslagen worden. O ja, en de middeleeuwse versie van de BGF? Die laten we je zelf ontdekken.

DOOM the dark ages review 3

Rudimentaire drakenrijder

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in deze hel. Dat id Software shoot’em up mechanics in zijn snoeiharde shooter steekt, begrijpen we. Het maakt het hardcore kogelfestijn wat toegankelijker voor nieuw en jong publiek. Maar het doet ook soms onze wenkbrauwen fronsen. En niet altijd onterecht.

Zo trekken de makers dat shoot’em up-principe ook door naar de vlieglevels. Doom Slayer klimt enkele keren op de rug van een coole cyberdraak. En dan gaat deze DOOM echt de mist in. Terwijl het vliegen vergevingsgezind is en een best welkome afwisseling, voelt de combat met de draak bijzonder oppervlakkig.

Zo moet je simpelweg L2 ingedrukt houden om op je doelwit te locken. Waarna een mini-game start en je groene projectielen moet ontwijken om je guns op magische wijze harder te doen knallen. Het is rudimentair en allesbehalve uitdagend.

Ook de luchtexploratie met je draak voegt weinig toe: er is weinig interactiviteit en eigenlijk waren we blij wanneer we onze draak konden parkeren op de aangegeven plek en lekker te voet verder. Alsof ‘cyberdraak’ vooral bovenaan de checklist van het marketingteam stond, maar er niet lang is nagedacht over de gekoppelde gameplay.

DOOM the dark ages review 7

Met minder mech aub

Hetzelfde probleem vinden we terug in de mech gameplay waarbij je met een kolossale stalen titaan reuzendemonen moet vellen. Opnieuw: ziet er cool uit, maar op gameplayvlak is het ontzettend oppervlakkig. Confrontaties verzanden in een rondje vuistenmeppen, waarbij je aanvallen moet ontwijken, blijven meppen tot het metertje vol is en je met een superpunch kan finishen. Het contrast met de gun gameplay kon niet groter.

Nee, wat ons betreft mocht id Software de mechlevels én die cyberdraak vervangen door extra levels op de begane grond. Want daar toont deze DOOM: The Dark Ages zijn forte. Eén grote win en twee klein verliezen dus. Geen complete voltreffer dus, al blijft de eindsom van dit middeleeuwse experiment nog steeds positief. Alleen niet overweldigend.

8.0
DOOM: The Dark Ages
  • vette openwereldlevels 
  • nieuwe aanpak werkt (na een tijdje)
  • bruut arsenaal
  • overweldigende grootschalige battles
  • zwakke mech- en draak-gameplay
  • soms te gemakkelijk

BESLUIT

Id Software schudt de formule niet geheel vlekkeloos door elkaar, maar levert ondanks de oppervlakkige mech- en drakenlevels alweer een bijzonder brute en vermakelijke shooter af.

Een reactie achterlaten