fbpx

‘PS5 verticaal plaatsen kan console beschadigen’

PS5

Hoewel de PlayStation 5 in advertenties altijd rechtop wordt afgebeeld, is een verticale plaatsing niet goed voor de console. Wie zijn PS5 rechtop zet, kan volgens technici zo schade berokkenen aan zijn console. En dat allemaal door een fout in het design.

Het bericht komt van verschillende hardware experten die defecte PS5-concoles ontvingen ter reparatie. De schade ten gevolge van een verticale plaatsing is volgens hen te wijten aan een designfout in de laag vloeibaar metaal tussen de APU chip en de heatsink van de console.


Als de console langdurig rechtop staat, kan het metaal zich verplaatsen of zelfs uit de dichting lekken. Als gevolg zal de console dus minder warmte van de APU naar de heatsink kunnen leiden, met oververhitting als resultaat. Daarnaast kan het metaal ook op andere componenten lekken, wat kan leiden tot kortsluiting.

De fout werd ontdekt door hersteller TheCod3r op YouTube. Hij dropte drie maanden geleden een video over de designfout op zijn kanaal. Al zouden andere technici ook gewezen hebben op het probleem. Natuurlijk zal niet elke PS5-console dit probleem hebben, maar voorlopig is het misschien toch veiliger om je console horizontaal te plaatsen.

Mocht je het trouwens nog wat technischer willen: het vloeibare metaal is een mengsel van de elementen Indium en Gallium. Als beide gecombineerd worden, krijg je een verbinding die vloeibaar is bij kamertemperatuur en enorm sterk is in het geleiden van hitte. Op die manier drijft de APU van de PS5 zijn warmte dus af naar de heatsink. Een vloeibaar metaal blijft echter een geleider voor elektriciteit, dus als het mengsel uit zijn omhulsel lekt op andere componenten, is een kortsluiting altijd een risico.

Check zeker de video hieronder als je meer wil weten.

Een reactie achterlaten