fbpx

New Super Mario Bros. U Deluxe

Sta ons eerst even toe een portie cynisme op je af te vuren. Het ziet er namelijk naar uit dat wij binnenkort onze stoffige Wii U voorgoed mogen begraven. Een port of remake kunnen we doorgaans wel smaken, maar de transfers die gebeuren tussen de Wii U en de Switch lijken eindeloos. Bayonetta 2, Donkey Kong: Tropical Freeze, Mario Kart 8, Hyrule Warriors en in mindere mate zelfs Super Smash Bros.Ultimate… Op enkele titels na kan je binnenkort de volledige Wii U-catalogus kopen voor je Switch. Uitstekend nieuws voor wie de Wii U aan zich liet passeren, maar weinig inspirerend voor de Nintendofans die deze titels enkele jaren terug speelden. Met New Super Mario Bros. U Deluxe (die titel!) vervoegt er zich opnieuw een game in dit rijtje. Benieuwd of de Switch dit Mario-avontuur nieuw leven kan inblazen.

Chaos en lachen

De New Super Mario Bros.-reeks werd zo’n 15 jaar geleden in het leven geroepen om nostalgische gevoelens bij de iets oudere gamer los te weken. Met de titels poogden Nintendo de klassieke 8-bit gameplay van de eerste Mario-trilogie zo precies mogelijk te benaderen. Dat wil zeggen: 2D-platforming, uitstekend level design en moeilijkheidsgraad die bovengemiddeld was. Op de Wii (en later ook op de Wii U) voegde Nintendo ook de optie toe om met vier spelers tegelijk de levels te doorkruisen. Zo chaotisch als de pest, maar o zo vermakelijk dankzij de vele bizarre sprongen en onbedoelde team kills die deze modus teweeg brengt.


Timing is alles

Op de Switch heeft deze Deluxe-versie relatief weinig nieuws te bieden. Wie al eens een 2D-Mariogame speelde (en wie deed dat nog nooit?) zal zich vrij snel thuis voelen dankzij de oerklassieke gameplay. Toen de game voor het eerst verscheen, was er ironisch genoeg net een 2D Mario-moeheid, waardoor het enthousiasme op een laag pitje zat. De timing is nu stukken beter: de Switch verkoopt nog steeds als een gek en geen beter moment om te tonen dat er nog steeds fijne, oldschool Mario-games worden gemaakt? Deze versie mag dan bijlange niet zo innovatief, vreugdevol en kwalitatief zijn als Super Mario Odyssey, een miskoop kunnen we dit moeilijk nemen.

Nee, geen Bowsette

Daarvoor is deze New Super Mario Bros. U Deluxe een te gul pakket van The Big N. Naast de basisgame bevat het ook de aartsmoeilijke bonusgame New Super Luigi U. Een spel dat ons nooit echt lag, maar dat de waarde van dit pakket wel de hoogte in stuwt voor zij die een extra uitdaging zoeken. De vreemde toevoeging van Toadette, en dan vooral haar transformatie in Peachette is… uiteindelijk slechts een gimmick. Leuk dat men extra speelbare personages voorziet, maar niet meer dan dat.

Na de rasse schreden voorwaarts die Nintendo maakte met Breath of the Wild en Super Smash Bros. Ultimate, komt deze game echter over als het zwakke broertje. Koop hem voor die tijdloze gameplay en eventueel voor de knotsgekke multiplayer. Tenzij je het origineel al speelde. Dan raden we je aan jouw centen te bewaren voor wanneer Nintendo opnieuw een échte toptitel op ons loslaat.

7.4
  • klassieke gameplay
  • vermakelijke multiplayer
  • enkele leuke nieuwigheden
  • weinig boeiende release

BESLUIT

Hoe “New” deze game voor jou is, zal uiteindelijk de waarde ervan bepalen. Deluxe is op zichzelf beschouwd een prima titel, maar weegt te licht in vergelijking met heel wat andere toppers op de Switch.

Een reactie achterlaten