fbpx

Luigi’s Mansion 2 HD is een makke remaster van een topper

Luigis Mansion 2

In tijden van 4K, UHD en HDR10, klinkt een titel als Luigi’s Mansion 2 HD ontzettend ouderwets. Al is hij niet gelogen. Dit is een HD-remaster van een ondertussen 11 jaar oude Nintendo 3DS-game. Waarmee de Switch zijn reputatie van ultieme Nintendo-archief alle eer aandoet.

Dark Moon

Nintendo grijpt in tijden van creatieve bloedarmoede graag terug naar het verleden. De afgelopen jaren zijn dan ook een recordaantal remasters en remakes op de Switch geland, al waren daar opvallend weinig 3DS-titels bij. Met deze Luigi’s Mansion 2 HD krijgt de 3DS eindelijk wat liefde.


Het dubbele scherm en de 3D-content is vanzelfsprekend gestript uit deze Switch-versie, maar dat had de game eigenlijk niet nodig. Anno 2024 is Luigi’s Mansion 2 nog steeds een steengoede game waarbij je als schijtebroek Luigi met je spookzuiger allerlei ogenschijnlijk verlaten villa’s spookvrij moet maken. Een geslaagde mix van actie en puzzel die gemakkelijk zo’n 12-15 uur van je vrije tijd in beslag neemt.

Het verhaal? Spokenkoning King Boo is ontsnapt en heeft de beschermende Dark Moon verbrijzeld (in de VS kreeg de game zelfs ‘Dark Moon’ als ondertitel) waardoor het nu overal spookt. Aan Luigi om – bijgestaan door de lichtjes pesterige professor E.Gad – met zijn Poltergust 5000 de paranormale entiteiten op te zuigen. Daarvoor moet je echter elke hoekje van de spookhuizen uitkammen, aan grondige stofzuigbeurten onderwerpen en zo zijn geheimen blootleggen.

luigis mansion 2 HD review 2

Stap terug

Luigi’s Mansion 2 HD staat nog steed als een huis, maar heeft zijn opvolger als grote concurrent. Heb je het voortreffelijke Luigi’s Mansion 3 al achter de kiezen op de Switch? Dan voelt deze matig opgesmukte voorganger als een stapje achteruit. Hier geen groene smurrieklonen om je hersencellen extra aan het werk te zetten (de puzzels blijven best voorspelbaar) of extra combat moves om de spoken in te rekenen.

Een discussie over remaster of remake is hier dan ook niet aan de orde: deze HD-versie bevat geen nieuwe content, enkel de besturing is geüpdatet en de visuals lichtjes verbeterd. De texturen en personagemodellen zijn nu HD en ook de belichting is verbeterd. De broodnodige esthetische ingrepen dus voor een 11 jaar oude titel.

Dat Nintendo weigert om combat moves uit deel 3 retro-actief toe te voegen, vinden we zonde. Ook het leveldesign is niet aangepakt waardoor het er structureel lichtjes verouderd en lomp aanvoelt. Ook sommige voorwerpen zien er nog vrij hoekig en geometrisch uit.

Let op, Luigi’s Mansion 2 HD is zeker geen lelijke game, maar vergeleken met andere remasters en remakes van first-party games heeft Nintendo hier een minimale inspanning geleverd. Het contrast met het indrukwekkende derde deel is dan ook erg groot.

De verklaring voor deze stiefmoederlijke behandeling is niet ver te zoeken: deze remaster werd niet door Nintendo zelf gemaakt, maar door Tantalus Media, de Australische studio verantwoordelijk voor The Legend of Zelda: Skyward Sword HD. En tjah, een externe studio heeft nu eenmaal niet de toestemming om grondig aan het origineel te gaan sleutelen.

luigis mansion 2 HD review 3

Zuigen maar

Ook op gameplayvlak is daarom weinig anders. De besturing kreeg gelukkig wel de broodnodige upgrade gezien de 3DS geen tweede analoge stick had. Net als in het derde deel kan je nu Luigi bewegen met de linker en je spookzuiger met de rechter. Nostalgici kunnen nog steeds overschakelen naar de originele besturing, al zullen die snel merken dat dat vandaag de dag voor geen meter speelt.

Hebben we ons – los van de Polter pup – ook aan geïrriteerd: het savesysteem schiet pas in actie nadat je een missie hebt voltooid. En gezien het tempo tijdens het puzzeloplossen soms laag kan liggen en er levels zijn waar je gemakkelijk 30 minuten of langer overdoet, is het dubbelirritant als je plots helemaal opnieuw moet beginnen omdat de game geen vooruitgang opslaat tijdens een missie.

De vraag is dan ook voor wie deze bedoeld is? Het is helder: vooral voor jonge spelers die na het voortreffelijke Luigi’s Mansion 3 ook eens de voorganger willen spelen op Switch. De co-opmode voor vier spelers die je ook online kan spelen, is leuk meegenomen, maar verandert weinig aan ons oordeel: hier zat meer in.

7.6
Luigi's Mansion 2 HD
  • blijft een topgame
  • leuk voor nieuwkomers
  • werkt wonderwel op Switch
  • voorspelbare opsmuk
  • geen nieuwigheden

BESLUIT

Heb je genoten van Luigi’s Mansion 3? Dan moet je zeker zijn voorganger (her)proberen. Verwacht echter geen even gepolijste game of nieuwigheden, want Nintendo maakt er zich met deze remaster net wat te gemakkelijk van af.

Een reactie achterlaten