fbpx

Horizon Forbidden West: Burning Shores is een te korte spektakelrit

Burning Shores

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PC

Na alle plotwendingen in Horizon Forbidden West was het duidelijk dat Aloy nog een heuse uitdaging te wachten staat. In afwachting van het ondertussen bevestigde deel 3 zakt de roodharige krijgster in de verhaalexpansie Burning Shores af naar het oude Los Angeles.


Nieuwe relaties

De uitbreiding – die je enkel kan starten als je het verhaal van Forbidden West hebt uitgespeeld – steekt van wal na een oproep van Sylens, gespeeld door de recent overleden Lance Reddick. Hij ontdekt een aanwijzing over een dreiging in wat voorheen Los Angeles was.

Aloy springt op de rug van een Sunwing en zakt af naar de vulkanische kustregio. Na een harde landing ontmoet ze Seyka die vertelt haar over enkele bizarre verdwijningen in de regio. Dus besluit Aloy om haar te helpen.

Hoewel Aloy tijdens haar avontuur tal van bondgenoten leerde kennen, is Seyka een van de boeiendste personages tot nu toe. De Quen-soldate is een gedreven, ervaren vechter, die zich niet altijd op haar plaats voelt. Geen wonder dat het meteen klikt met Aloy. Met een bijzonder hechte vriendschap tot gevolg.

burning shores review 2.jpg

Minder lore

Alleen: Burning Shores is gewoon te kort om die relatie voldoende uit te diepen. Met slechts vijf hoofdmissies is de schermtijd erg beperkt om naast de actie ook nog eens nieuwe vriendschappen en rivaliteiten uitgebreid aan bod te laten komen. Waardoor die natuurlijke opbouw geforceerd aanvoelt.

Het gebrek aan diepgang geldt ook voor de slechterik van dienst. Visionair Walter Londra is de laatst overgebleven Zenith, maar in vergelijking met andere bad guys uit de reeks heeft hij de zwakste motieven. Het maakt hem niet minder gevaarlijk, maar hij mist wel de complexiteit die we van de reeks gewoon zijn.

Op narratief vlak is Burning Shores een leuke toevoeging aan de Horizon-serie, vooral voor de persoonlijke groei van Aloy. Maar tegelijkertijd breidt de expansie de bestaande lore veel minder uit dan The Frozen Wilds. En het is net die ontdekking van coole nieuwe elementen die we hier missen.

horizon burning shores review 3

Badass gameplay

Op gameplayvlak bouwt Guerrilla lekker verder en serveert zo maar even de vetste confrontatie die we ooit in de reeks hebben gezien. Guerrilla Games slaagt er zelfs in iets te geven wat ontbrak in God of War Ragnarök: een epische strijd op grote schaal met een kolossaal monster, de Horus Titan.

Dat Guerrilla dat gevecht zonder dipjes in performance aflevert, maakt het alleen maar machtiger. Dit gevecht alleen al rechtvaardigt de aankoop van deze uitbreiding.

Maar ook de nieuwe machines die je tegen het lijf loopt zijn best coole toevoegingen. De Bilegut, een uit de kluiten gewassen metalen kikker, probeert je te verpletteren met zijn gewicht terwijl hij dodelijk zuur spuwt. Onze favoriet is echter de Waterwing, waarmee je de Burning Shores kan verkennen zowel boven als onder het wateroppervlak.

burning shores review 1

Bruisende jungle

De map van Burning Shores mag dan slechts een kwart zijn van die uit de hoofdgame, toch valt er genoeg te zien. De ruïnes om en rond Hollywood zijn bezaaid met een resem activiteiten. Van zijmissies die het Quen-volk meer karakter geven, tot oude bunkers en meer. Je kan ook gaan duiken om gezonken ruïnes te verkennen.

Alleen zonde dat Burning Shores niet meer met de onderwaterwereld doet, want de zeebodem huist verschillende prachtige locaties die meer verkenning verdienen. Waarom Guerrilla dergelijke visuele trekpleisters onberoerd laat, is een raadsel.

Maar goed, je merkt duidelijk waarom dat deze uitbreiding PS5 only is. Het post-apocalyptische Los Angeles ziet er adembenemend uit. De parelwitte stranden met brekende golven, de ruïnes heroverd door de natuur en de nederzetting van Fleet’s End, die ’s nachts verlicht wordt door kampvuurtjes. Het zijn beelden die de trip naar de Burning Shores meer dan waard maken. Alleen mocht die trip wat ons betreft dubbel zo lang zijn.

7.8
Horizon: Forbidden West - Burning Shores
  • bruisende locatie
  • levendig personage Seyka
  • badass nieuwe machines
  • epische boss battle
  • te weinig diepgang
  • best kort

BESLUIT

De Burning Shores uitbreiding levert op visueel vlak een geweldig spektakel en een kolossaal machtig baasgevecht. Alleen mocht het hoofdverhaal een stuk langer en dieper.

Een reactie achterlaten