fbpx

Grounded is ook op PS5 bikkelen in de achtertuin

grounded PS5 review 1

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox Series/PC/Switch

Stel je voor: je wordt wakker op je tuinterras en merkt dat je plots even groot als een mier bent. Alledaagse zaken zoals een regenbui of een wesp worden plots een strijd om te overleven. Klinkt cool? Dat treft, want nu kan je ook op PS5 gaan survivalen in je achtertuin


Honey, I shrunk the kids

De kans is groot dat je nog nooit van Grounded hebt gehoord. Maar nu de console-oorlog tussen Sony en Xbox voorbij lijkt, vinden dit soort parels hun weg naar ‘de overkant. En dat voelt in het geval van Grounded best goed.

Wie de jaren ’80 meemaakte, kan dit gerust zien als een speelbare versie van Honey, I shrunk the Kids: tieners die plots nog even groot zijn als een mier en de gevaarlijke wereld om zich heen moeten trotseren.

Wij pompten best wel wat uren in de Xbox-versie van Grounded, en een paar jaar later heeft de survivalgame nog niets aan originaliteit ingeboet. Het geschifte verhaal zal anno 21e eeuw misschien minder gegadigden vinden, de leuke omgevingen, de baddies en het RPG-systemen staan nog steeds als een huis.

 grounded PS5 review 3.

Overleven in de achtertuin

Laat je niks wijsmaken, ondanks de schattige look blijft dit een bikkelharde survivalgame. De wereld en alle insecten erin hebben het op jou gemunt en je vrienden gemunt. Dus moet je een veilig onderkomen bouwen. Je begint met een vrij standaard hutje, maar je al snel moet je wapens, werktuigen en bepantsering craften om te overleven.

Grounded is gemaakt door Obsidian Entertainment die we kennen van RPG-toppers zoals Fallout New Vegas en The Outer World. En dat betekent ook hier een hoog RPG-gehalte en best steile leercurve.

Je moet grinden, intussen je honger en dorst onder controle houden en daarbij ook nog eens tegen bugs vechten. Er is veel trial & error nodig om te weten hoe en welke items je best craft om te overleven. En dat verwacht je eerlijk gezegd niet van een game met dit soort schattige graphics.

Vind je Grounded echt te lastig? Wees dan niet te trots om de vele settings te gaan verkennen. Zo kan je niet alleen de moeilijkheidsgraad aanpassen, maar ook een waslijst aan gameplayparameters. Zo kan je ervoor zorgen dat de bugs je niet meer aanvallen bijvoorbeeld, ze helemaal uit de game verwijderen of zorgen dat je eten niet bederft. Op zowat elk niveau kan je de gameplay finetunen en zo de game aanpassen naar jouw speelstijl.

grounded PS5 review 2.

Verschroeid door de zon

Je kan in je eentje aan de slag of online met zijn vieren. En die laatste raden we aan. De encounters met sommige dieren zijn ongenadig hard en wij leerden al snel dat we nu en dan research moesten doen om te ontdekken hoe we bepaalde diersoorten best aanpakken en welke items we best craften.  

Inhoudelijk is Grounded exact zoals de Xbox-versie, alleen ervaarden we op PS5 meer framedrops en technische hiccups. En da’s best jammer. Dat terwijl de PS5-versie van andere Xbox exclusives (zoals Pentiment en Hi-Fi Rush) een stuk soepeler lopen.

Voor ons part mocht Obsidian ook inhoudelijk wat aanpassingen hebben doorgevoerd. Wie ooit de Xbox-versie speelde, zal ook hier ontdekken dat de inventory space om alle benodigdheden te verzamelen nog steeds frustrerend klein is. En dat écht alle delen van de tuin je ongenadig naar het leven staan. Een zandbak die je woestijngewijs verschroeit in de zon? Een soort moeras met giftige dampen? Bereid je voor om vaak te sterven. 

Grounded bulkt van de creativiteit en is ondanks zijn soms bittere en pittige smaak, ook op PS5 een lekkere cocktail. Heb je ook een Xbox Series onder je tv? Blijf dan gewoon bij die technisch betere versie. 

7.9
Grounded
  • Honey, I shrunk the kids-charme
  • leuke art style
  • van de pot gerukt verhaal
  • veel settings
  • minder vlot op PS5
  • steile leercurve

BESLUIT

Een reactie achterlaten