fbpx

Final Fantasy XIV: Dawntrail biedt een vertrouwde heldenvakantie

final fantasy 14 dawntrailer review 0

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox One/Xbox Series/PC

Ah, de zomerzon schijnt fel op het continent van Tural, waar avonturiers zich verzamelen voor de nieuwste uitbreiding van Final Fantasy XIV: Dawntrail. Deze keer gaan ze op zoek naar de legendarische Stad van Goud. Maar wacht, voordat je zwaard en schild pakt, laten we eens kijken naar wat deze uitbreiding te bieden heeft.


Endwalker achterna

Voorganger Endwalker was episch. Het slotstuk van een saga waar we meer dan een decennium deel van uitmaakten. Dat Dawntrail het lastig zou hebben om die epische lat te evenaren, dat maakten de ontwikkelaars al duidelijk op voorhand. Al vinden we het contrast met Endwalker wel erg groot. Deze uitbreiding is wél de perfecte instapper voor nieuwkomers: zij kunnen zonder enige voorkennis meteen het nieuwe verhaal induiken.

Deze expansie voert spelers naar de gloednieuwe regio Tural, een uitgestrekt gebied vol exotische landschappen, mysterieuze ruïnes en levendige culturen. Dit keer ben niet jij de held van het verhaal, maar wel Wuk Lamat, een vrouwelijke Hrothgar met een missie: de nieuwe Dawnservant worden van Tural.

Helaas voor Wuk zijn er kapers op de kust en moet jij Wuk zo goed mogelijk bijstaan in haar opdracht en de concurrenten telkens een stapje voor zijn. We kunnen ons goed inbeelden dat niet alle spelers tevreden zijn met een bijrol in deze expansie, maar wij hadden er op zich niet zo’n problemen mee.

Met het tempo dan wel weer: het eerste deel van het verhaal lijkt net de trein der traagheid die maar niet op gang wil komen. Het geeft ons stevige A Realm Reborn-flashbacks omdat de makers helemaal van nul starten. Ons advies: die eerste trage uurtjes op de tanden bijten en volhouden tot het tempo terug oppikt.

  final fantasy 14 dawntrail review 4

Grafische opknapbeurt

Laten we eerlijk zijn, de graphics van FFXIV waren een beetje als die oude foto’s van je grootouders – nostalgisch, maar niet bepaald scherp. Gelukkig heeft Dawntrail een flinke make-over gekregen. De belichting is nu zo indrukwekkend dat je personagemodellen en texturen bijna van het scherm afspatten, alsof je een nieuwe bril opzet en de wereld een stuk scherper ziet.

De soundtrack van Dawntrail is, zoals we van de serie gewoon zijn, alweer fenomenaal. De muziek versterkt de sfeer van elke locatie en draagt bij aan het epische gevoel van de verhaallijnen en gevechten. Van kalme, melodische stukken tijdens het verkennen, tot opzwepende orkestrale tracks die je bloed sneller doen stromen tijdens de gevechten.

Wel een minpuntje waar we ons al langer aan storen: veel dialogen in Dawntrail bestaan uit enkel tekst, zonder stemmenwerk. Het voelt soms alsof je een boek leest in plaats van een interactieve wereld te verkennen. Jammer, want stemacteurs kunnen zoveel toevoegen aan de beleving. Tijd dat Square Enix hier iets aan doet.

final fantasy 14 dawntrail review 3

Tijd voor een nieuwe job?

Een nieuwe expansie, daar horen natuurlijk ook nieuwe jobs bij. De ontwikkelaars kozen er opnieuw voor om de DPS-spelers te verwennen. Wie hoopte op een nieuwe tank of healer is er dus aan voor de moeite.

De Viper is een dual-wield melee DPS-klasse. Hij hanteert twee eenhandszwaarden die kunnen worden gecombineerd tot een tweehandswapen. Viper is een krachtige vechter die de vijanden met snelheid en precisie te lijf gaat. Ziet er cool uit, maar in een wereld waar ninja’s, dragoons en reaper koning zijn, is deze job eigenlijk een onnodige toevoeging

De Pictomancer daarentegen is een ranged magical DPS-klasse. Hij gebruikt een verfkwast in de strijd, wat een unieke twist geeft aan de gevechten. Dit is ruim de origineelste van de twee nieuwe jobs. Maar of hij onze vertrouwde jack of all trades Red Mage kan doen vergeten? Dat zal moeten blijken in de raids die nog op de planning staan.

Als kers op de taart komt er later ook een Limited Job genaamd Beastmaster, maar daar zijn nog weinig details over bekend. We moeten afwachten tot de post-release patches van Dawntrail om meer te ontdekken.

final fantasy 14 dawntrail review 1

De gekende formule

Dawntrail volgt het inmiddels gekende sjabloon dat het team van Yoshi-P al vele jaren hanteert. Zoals gebruikelijk bevat deze uitbreiding enkele nieuwe dungeons om met z’n vieren te ontdekken. Deze dungeons bieden spelers de kans om nieuwe uitrusting te verzamelen en hun vaardigheden te testen tegen uitdagende vijanden. Je hoeft deze overigens niet meer in multiplayer te spelen. Wie dat wenst, kan ook gewoon met npc’s deze nieuwe gebieden verkennen.

Daarnaast zijn er opnieuw drie trials, deze gevechten zijn cruciaal voor het verhaal en speel je met maar liefst 7 medespelers. Tussen de hoofdmissies door kunnen spelers ook genieten van zijmissies, zoals het helpen van lokale bewoners, het verkennen van nieuwe gebieden en het ontdekken van verborgen schatten.

Juist ja, de Dawntrail-uitbreiding volgt het vertrouwde patroon van de serie, maar biedt nog steeds genoeg content om spelers te boeien en uit te dagen. En aan het spelersaantal te zien, is de community die formule nog niet beu. Al moeten wij eerlijk toegeven: wij zouden de volgende keer toch graag meer vernieuwing zien.

ff14 dawntrail review 4

Community en sociale Aspecten

De gemeenschap van Final Fantasy XIV staat bekend om haar vriendelijkheid en behulpzaamheid, en dit is met Dawntrail niet anders. Of je nu hulp nodig hebt bij een moeilijke quest, advies zoekt over je nieuwe jobklasse, of gewoon wat sociaal contact wilt, er is altijd wel iemand die je met open armen ontvangt.

De nieuwe cross-server features maken het bovendien makkelijker om met vrienden van andere servers samen te spelen, waardoor de wereld van Eorzea nog meer verbonden aanvoelt. En door de immense populariteit van het spel, kom je heel wat medespelers tegen tijdens je queeste. Ook al is Dawntrail verre van perfect en kleurt het enorm binnen de gekende FFXIV-lijntjes, toch keer je telkens terug naar de wondere wereld van Etherys. Zelfs na 11 jaar.

7.6
Final Fantasy XIV: Dawntrail
  • welgekomen grafische upgrade
  • Pictomancer is geslaagde toevoeging
  • soundtrack opnieuw fenomenaal
  • minder episch verhaal
  • veel dialogen zonder voice acting
  • de formule wordt wat eentonig

BESLUIT

Dawntrail is als een zomerse cocktail met een ietwat bittere bitterheid. De verbeterde graphics, vriendelijke community en epische muziek maken de trip de moeite waard, maar als je een hekel hebt aan langdradige verhalen en de voorspelbaarheid van de content van de FFXIV-expansies, kun je beter een andere vakantiebestemming zoeken.

Een reactie achterlaten