fbpx

EA Sports FC 24 is nog steeds dezelfde ouwe melkkoe

Ea sports fc 24 review 2

Getest op: PS5
Ook beschikbaar op: PS4/Xbox One/Xbox Series/PC/Switch

EA Sports FC 24. Elke keer als we die nieuwe naam uit onze vingers wringen, hebben we de neiging om ons klavier een kleine poetsbeurt te geven. Het blijft vreemd aanvoelen, die naamsverandering. Al is dat ook meteen de grootste vernieuwing ten opzichte van voorganger FIFA 23. Boeken toe, review afgelopen. We zeggen het met enige zin voor overdrijving, maar als je echt met de voeten vooruit wil tackelen, sla je de bal niet eens zover mis. Maar zoals een legendarische Engelse doelpuntenmaker al even legendarisch zei: “Een voetbalmatch duurt 90 minuten en op het einde verliest… de consument?”


Ea sports fc 24 review 3.jpg

Stop de miserie

Alanah Pearce, voormalig schermgezicht bij IGN, al een tijdje werknemer van Santa Monica Studio en een graag gehoorde stem in de game-industrie, verwoordde het misschien nog het best, naar aanleiding van de recente ontslagronde bij Epic Games. Voor de mannen en vrouwen aan de top van de bedrijven en de aandeelhouders naar wiens pijpen ze dansen, maakt het helemaal niet uit of je een goede game maakt of niet. Zij kijken alleen naar de cijfers op hun rekening. Op dat vlak is EA Sports FC 24, een microtransactievehikel dat EA met een minimum aan inspanningen produceert, een fantastische melkkoe.

De verschillende bedrijven die zich eraan bezondigen, maken sportspellen al lang niet meer voor hun klanten. In hun ogen blinken alleen nog dollartekens. En zo blijven wij, de gamende sportliefhebber die dezelfde bedrijven groot maakten, achter met een flauw afkooksel van wat het vroeger was. Het goede nieuws? Wij zijn ook de enigen die de miserie kunnen stoppen, door ermee op te houden deze rotzooi te kopen en alleszins ver weg te blijven van microtransacties, die verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van ons favoriete gamegenre.

Ea sports fc 24 review 5.jpg

X of Y

Omdat wij wel denken aan jou, beste lezer, doen wij toch een poging om EA Sports FC te reviewen met het respect dat je verdient. Hoera: EA heeft de menu’s veranderd! Je ziet nu – toegegeven – knappe in-gamebeelden waar de minimale menu’s boven zweven. Dat je die menu’s vaak veel te diep moet gaan uitspitten om bepaalde opties te vinden, blijft dan weer frustrerend. Vooral in Ultimate Team maken er ze er soms een zootje van.

Van Ultimate Team gesproken: dat je nu ook voetbalvrouwen in je team kan integreren, vinden wij een goeie zaak. Realisme is nooit een bezorgdheid geweest in deze modus, dus hoe meer opties, hoe liever. Je kan zelf kiezen welke chromosomen je wel of niet selecteert voor je ploeg, dus hinderlijk is het niet. Tenzij je online moet spelen tegen een snoodaard die een volledige vrouwelijke equipe op de mat brengt, zoals wij van plan zijn. We dachten aan Misogyny FC als naam voor ons team, om de haters volledig op stang te jagen. Los daarvan: Jackie Groenen blijft gewoon een geweldige speelster, dus je moet gek zijn als je haar niet in jouw elftal wil.

Ea sports fc 24 review 11

Klein pluspuntje

Iets dat ook zonder die FIFA-paraplu hetzelfde gebleven is, zijn de vele licenties die EA binnenhaalde. Die blijven grotendeels intact. Dat betekent ook dat bijvoorbeeld AS Roma niet officieel vertegenwoordigd is en dat Bayern Munchen niet in zijn Allianz Arena speelt. Iets dat helaas ook zo goed als onveranderd is, is wat er tussen de lijnen gebeurt. De minieme wijzigingen, zijn bovendien geen verbeteringen. Spelers hebben bijvoorbeeld iets te veel momentum, waardoor verdedigers soms van richting veranderen alsof ze Harry Maguire met rugproblemen zijn. Het tempo ligt ook iets hoger dan vorig jaar, wat onvermijdelijk betekent dat het realisme weer wat lager ligt.

De carrièremodus kreeg een bescheiden facelift die we in onze eerste speeluren voorlopig interessant vonden. Je moet bij aanvang van je aanstelling meegeven welke speelstijl je wil hanteren. Ga je voor ouderwetse kick & rush of ga je voor het ondertussen bijna even ouderwetse tiki taka? Vervolgens moet je linietrainers aanwerven, die zo nauw mogelijk aansluiten bij de tactische opvattingen. Hoe groot de impact van deze feature uiteindelijk is, kunnen we na een half seizoen nog niet ten volle beoordelen, maar hier probeert EA tenminste iets nieuws. Mochten ze nu nog hun scoutingsysteem willen veranderen… Dat begint na al die jaren op een slechte grap te lijken.

Ea sports fc 24 review 6

Alternatieve alternatieven

We gaan eerlijk zijn: EA Sports FC 24 zullen we na deze review wellicht alleen nog aanraken om online een pandoering te krijgen van ons voetbalgekke neefje. Maar zelf zullen we het noodgedwongen houden bij een volledig gemodificeerde versie van het ruim drie jaar oude eFootball PES 2021. Het kost je een fractie van de prijs, Latium heet er gewoon Lazio en Harry Kane speelt er ook al bij Bayern.

Of – als we ons sociale leven niet waarderen – kiezen we voor Football Manager. Er zijn dus alternatieven. Koop EA Sports FC 24 dus niet. Als de aandeelhouders het in hun portefeuille beginnen te voelen, eisen ze volgende keer misschien wat meer kwaliteit.

5.0
EA Sports FC 24
  • speelstijlen in de carrière
  • Marta in mijn Ultimate Team
  • microtransacties beperkt in België
  • oude wijn in nieuwe zakken
  • verkoopsopbrengsten primeren

BESLUIT

Als je EA Sports FC 24 koopt en je laat je vangen aan de microtransacties, dan ben je een deel van het probleem. Ondanks de naamsverandering is dit opnieuw dezelfde ondervoede melkkoe.Tijd voor verandering, EA!

Een reactie achterlaten