fbpx

Doraemon: Story of Seasons – Friends of the Great Kingdom

Doraemon Story of Seasons review 1

De award voor ‘Langste Gametitel van het Jaar’ gaat ongetwijfeld naar deze Doraemon: Story of Season – Friends of the Great Kingdom. Zijn omschrijving is gelukkig een stuk korter: het is een typische farming sim of life sim, maar dan met stevige anime-invloeden. Ben je te vinden voor het uitbouwen van je eigen boerderij en het smeden van vriendschappen met een diverse groep animepersonages? Dan zit je hier op de juiste plaats.

Wat is een Doraemon?

Heel kort: Doraemon is een megapopulair personage in Japan. De manga loopt al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw en sindsdien zijn er verschillende langspeelfilms en animereeksen verschenen rond de zeer herkenbare, tijdreizende robotkat genaamd Doraemon. Samen met een aantal menselijke kinderen uit de 20ste eeuw beleeft hij de meest uiteenlopende avonturen. En nu – reeds voor de tweede keer – duiken Doraemon, Nobita en hun vrienden op in de Story of Seasons spellenreeks. Aanvankelijk leek het een combinatie die niet echt kan werken, maar de eerste game uit 2019 was zo’n succes, dat een sequel niet kon uitblijven.


Over de plot gaan we niet al te veel uitweiden: het komt erop neer dat de hoofdpersonages van de anime per ongeluk in de wereld van Story of Seasons belanden. Dankzij de futuristische gadgets van Doraemon maken onze helden zich niet al te veel zorgen, want het is een kwestie van tijd vooraleer ze terug kunnen reizen naar hun eigen wereld.

Maar door omstandigheden, met name een koningin die de nieuwkomers niet echt vertrouwt en Doraemons technologie afneemt, zitten de personages gevangen in de wereld. Oplossing? Het vertrouwen van het koninkrijk Natura en de koningin terugwinnen door zich nuttig te maken binnen deze fantasysamenleving. Nobita krijgt als hoofdtaak het opknappen van een verloederde boerderij en akkers, terwijl de andere personages elk een eigen taak in het dorp krijgen. Jij bestuurt Nobita, maar de andere personages helpen je zeker ook elk op hun eigen manier mee.

Doraemon Story of Seasons review 3

Het simpele leven

Wie al eerder een farming sim speelde, en zeker wie al de vorige Doraemon: Story of Seasons speelde, zal niet verrast zijn door hoe de gameplay hierna verder verloopt. Na de veel te lange intro vol uitgesponnen tutorials kan je eindelijk zelf aan de slag met je boerderij. Het planten van gewassen, groenten en fruitbomen, met elk seizoen weer heel andere types om te planten, blijft je hoofdtaak. Maar uiteraard is er ook ruimte voor boerderijdieren die op hun beurt ook goederen als melk en wol opleveren.

Nobita kan zich ook verdiepen in het vangen van insecten en vissen met respectievelijk een vangnet en vishengel. Daarnaast zijn er nog de mijnen in de Quivering Peaks, waar je mineralen en edelstenen kan ontginnen die heel wat geld waard zijn. Door al die activiteiten te combineren, zorg je ervoor dat je boerderij winstgevend wordt. Dit doe je enerzijds door goederen simpelweg te verkopen aan het koninkrijk, maar anderzijds kan je jouw buit net zo goed gebruiken om allerlei opdrachten te aanvaarden voor de dorpsbewoners.

Doraemon Story of Seasons review 2

Zonder romantiek

Door deze taken tot een goed einde te brengen, smeed je namelijk vriendschappen met de inwoners, wat jouw reputatie bij de koningin ten goede komt. Eens je een degelijke band met iemand hebt opgebouwd, krijg je zelfs toegang tot cutscenes waarin je het personage beter leert kennen. In heel wat andere life sims zijn er ook opties om romantische banden aan te gaan met de inwoners, maar dat element werd voor deze Doraemonversie wijselijk aan de kant geschoven.

Vinden we zonde: het stemmenwerk tijdens de cutscenes is jammer genoeg enkel in het Japans beschikbaar, wat toch lijkt te impliceren dat de game zich vooral mikt op fans van de anime/manga. Laat dat echter de pret niet bederven, want het opbouwen van die vriendschappen is een zeer fijn deel van de game.

doraemon review 4

Uitgeput

Het resultaat is een titel geworden die helemaal binnen de verwachtingen van het genre ligt. Het spel biedt heel veel mogelijkheden en tonnen content aan. Toch blijft de gameplay relaxerend en eenvoudig genoeg om ook al op jonge leeftijd aan te leren.

Vanzelfsprekend zijn er verschillende elementen die voor uitdaging zorgen. De voornaamste hiervan is de staminameter van Nobita. Elke actie die je onderneemt – bomen omhakken, stenen verpulveren, vis vangen – put Nobita uit. Na verloop van tijd loopt de meter leeg en dan moet je rusten voor de rest van de dag. Het komt er dus op aan om je dagtaken goed in te delen zodat je zoveel mogelijk kan doen binnen de beperkte tijd. Bovendien verandert, zoals de naam van de game ook al verklapt, regelmatig het seizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen planten die kunnen groeien of vissen die opduiken. Je moet ook daar dus een goede timing bezitten om je boerderij maximaal te laten draaien.

Dat dit een verslavend soort gameplay is, mag blijken uit de fenomenale successen van bijvoorbeeld Stardew Valley en Animal Crossing. Friends of the Great Kingdom bereikt niet het niveau van deze twee toppers, maar komt vaak aardig in de buurt.

Of je de figuren uit Doraemon weet te appreciëren zal zeker invloed hebben op jouw eindscore, al maakt het voor ons relatief weinig uit. De gameplay is eenvoudig en toch best diepgaand, en ook qua muziek en graphics kunnen we het geheel best wel waarderen. Ben je op zoek naar een game waar je de hele winter mee zoet kan zijn, dan vinden we dit absoluut een aan te raden optie.

7.5
Doraemon: SoS - Friends of the Great Kingdom
  • uitgebreid en toch toegankelijk
  • eenvoudige besturing
  • belachelijk veel te beleven
  • animefiguren niet voor iedereen
  • enkel Japanse stemmen
  • die ellenlange intro

BESLUIT

Farm sims zijn perfecte wintergames, en ook deze Doraemonversie van Story of Seasons stelt niet teleur. Perfect? Verre van, maar de game ademt wel kwaliteit en gezelligheid uit.

Een reactie achterlaten